DA LI UJED STRŠLJENA MOŽE DA UBIJE: šta da uradite kad vas ujede stršljen

Ujed stršljena može da bude posebno opasan a evo u kojim situacijama dolazi do smrtnog ishoda i šta treba da uradite ako vas ujede ovaj insekt.

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Svakog leta do nas dođe nova vest o nekome ko je preminuo nakon uboda stršljena, a skoro nijedno leto nije izuzetak. U Banjaluci je muškarac star 42 godine preminuo od uboda stršljena. Tragedija se dogodila na plaži Lendrin mlin. Lekari Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Banjaluka uložili su velike napore da spasu život tog muškarca, ali bezuspešno jer je bio alergičan na ubod. Pitali smo lekara na koji način možemo da se zaštitimo.

PROČITAJTE JOŠ: Napravite sami: sredstvo protiv komaraca od smeđeg šećera i kvasca (VIDEO)

- Ujed stršljena je posebno opasan jer ovaj insekt ima izuzetno tvrdu žaoku čiji ubod može da dovede do opasne reakcije - kaže Nevenka Dimitrijević, lekar opšte prakse.

Svi mi u tim trenucima paničimo, ali dr Dimitrijević naglašava da razlog za strah imaju samo ljudi koju su alergični.

- Jaka alergijska reakcija sa smrtnim ishodom se dešava izuzetno retko, ali ubod i lokalno može da napravi veliki otok, crvenilo i neprijatnosti a u zavisnosti od mesta uboda to može da se proširi i na limfne sudove i napravi problem - objašnjava nam dr Dimitrijević.

PROČITAJTE JOŠ: OVI SIMPTOMI UKAZUJU DA VAS JE KRPELJ ZARAZIO: evo kako da sprečite ujed krpelja i napravite prirodno sredstvo protiv ovog opasnog parazita (RECEPT + SAVETI)

- U prvom trenutku najvažnije je staviti hladnu oblogu na mesto uboda i malo sačekati. Reakcija na ubod dešava se odmah ali se razvija nekoliko sati. Ako primetite da se bol ne smiruje već raste, neizostavno treba otići do lekara - kaže dr Nevenka i dodaje da nije loše uz sebe imati i posebnu kremu za alergije koju pravi Apotekarska ustanova. Postoji, kaže nam dr Dimitrijević niz dodatnih krema i masti koje mogu da pomognu u ovakvim situacijama ali, naglašava ona, nikako ih ne treba mazati i koristiti bez prethodne konsultacije sa lekarom.

Tekst: I. K.

Izvor: Blic Žena


Bonus video

Inicijalizacija u toku...
Lepa&Srećna video
SVAKO BI SE MENJAO SA OVIM PRASETOM! Doneli mu bazen, pa sad sreći nema kraja! (VIDEO)

Svi znamo da se prasići rado valjaju po blatu, ali ko kaže da se ne bi još više obradovali...
OPASNA I LJUTA LAVICA! Tek se okotila i ne da ocu ni da priviri mladuncima (VIDEO)

  Lavica Čoli se tek okotila i svaki pokušaj da mužjak Fili priđe mladuncima je...
URNEBES, MAJKA REP NE PUŠTA: Evo kako majmunica čuva mladunca da ne pobegne! (VIDEO)

Ova majka majmunica je potpuno neverovatna! Dosetila se kako najbolje da sačuva svog mladunca da...
MALO MAJMUNČE PEVA DOK SE KUPA: Zamislite da imate ovakvog kućnog ljubimca! PRESLATKO zaista!

Lusi je majmunče koje godinama krasi dom jedne ruske porodice. Njegovi vlasnici su ga toliko...