OVA HRANA SPREČAVA RAK DEBELOG CREVA: jedite ovo svaki dan i smanjite rizik od opasne bolesti

Promenom načina ishrane možete u velikoj meri da smanjite rizik od raka debelog creva.

OVA HRANA SPREČAVA RAK DEBELOG CREVA: jedite ovo svaki dan i smanjite rizik od opasne bolesti Foto: Shutterstock

Rak creva je opaka bolest koju je teško prepoznati u ranom stadijumu, a ishod je često smrtonosan, piše Lepa & srećna.

Simptomi koji ukazuju na karcinom creva su najčešće bol u stomaku i leđima, umor, otežano disanje, krv u stolici i previše tamna stolica. Mnogi pacijenti ove simptome pripisuju drugim bolestima i odlažu odlazak kod lekara, a to može biti kobno. Međutim, istraživanja dokazuju da promenom režima ishrane možete značajno da smanjite rizik od raka debelog creva, a preporučuje se da smanjite unos crvenog mesa, prerađenog mesa, alkohola i da obavezno prestanete da pušite.

Hrana koja štiti telo od karcinoma creva jeste voće i povrće bogato vlaknima, orašasti plodovi, mahunarke, žitarice od celog zrna i sočivo, a preporučuje se da beli hleb zamenite integralnim. Ali, jedna namirnica je neverovatna lekovita kada je u pitanju prevencija karcinoma creva, a to je lekoviti avokado. Takođe, stručnjaci savetuju da zdrave masnoće uzimate iz ribljeg ulja i semenki, a proteine iz jaja, mahunarki i piletine.

OVA HRANA MOŽE DA VAM PRODUŽI ŽIVOT: samo 1 šaka ove namirnice dnevno može da spreči opasnu bolest

Svi se pitamo kako das izbegnemo bolest i produžimo život, a istraživanja dokazuju da je to mnogo lakše postići nego što mislimo, piše Lepa & srećna

Redovno vežbanje smanjuje rizik od prerane smrti za 30 odsto, ali postoji još jedan trik koji će održavati zdravlje organizma. Zdrava ishrana je preduslov za dug životni vek, ali naučnici dokazuju da ćete zdraviji biti ako svakog dana pojedete šaku orašastih plodova. Konkretno, osobe koje jedu samo 20 g orašastih plodova dnevno smanjuju rizik od karcinoma za 15 odsto, a za 30 odsto rizik od srčanih oboljenja.

Takođe, ako užinate orašaste plodove smanjićete rizik od dijabetesa za čak 40 odsto. Ova hrana bogata je vlaknima, magnezijumom, proteinima i polinezasićenim masnim kiselinama. Orasi su bogati antioksidantima koji regulišu stres i smanjuju rizik od kancera, ali i od gojaznosti.

PROČITAJTE JOŠ:

ŠOKANTNO OTKRIĆE! EVO KOJE BOLESTI LEČI SODA BIKARBONA 

OPASNO PO ŽIVOT! KAKO DA ZNATE DA LI VAM NEDOSTAJE VITAMIN K

ŠTA SE DOGAÐA U VAŠEM TELU AKO SU VAM STALNO TOPLE RUKE
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt