OVAKVE JAGODE NIKAKO NEMOJTE DA KUPUJETE: evo kako da razlikujete domaće od uvoznih jagoda

Evo kako da prepoznate da li su jagode na pijacama domaće ili iz uvoza!

OVAKVE JAGODE NIKAKO NEMOJTE DA KUPUJETE: evo kako da razlikujete domaće od uvoznih jagoda Foto: Shutterstock

Maj je definitivno mesec kad ovo voće vlada pijacama i supermarketima. Međutim, kad ih kupimo, primećujemo da većina nema ni ukus ni miris, zbog čega nam je svima prva pomisao "odakle su uopšte stigle?!".

Najčešće dolaze iz Španije, Grčke i Turske. Jagode iz uvoza stižu malo ranije nego one domaće, a preprodavci ih najčešće prepakuju i prodaju lažno tvrdeći da su uzgojene kod nas. Baš zato se i nameće pitanje: kako prepoznati uvozne jagode?

Da ne živite u zabludi, i domaće jagode tretirane su pesticidima kako bi se zaštitile od napasnika i što duže ostale sveže, ali ipak se od uvoznih najviše razlikuju po mirisu i ukusu. Domaće jagode imaju intenzivan, prepoznatljiv miris i slađe su i sočnije od uvoznih. Takođe, one nemaju jednak ukus na svim stranama jer ih sunčevi zraci ne obasjavaju ravnomerno tokom rasta.

Takođe, domaće jagode možemo prepoznati i po obliku. Retko kad su sve iste veličine i boje. Brže propadaju jer su tretirane s mnogo manje pesticida od uvoznih, koje se, da bi do nas stigle cele i sveže, dodatno tretiraju.

Još jedna stvar koja odaje uvozne jagode je peteljka - na domaćim je uvek bledozelena, a takva je zato što su nedavno ubrane i pune su sitnih semenki.

PROČITAJTE JOŠ: Pečene jagode su oduševile sve domaćice na Instagramu: tehnika prerade voća u rerni koju morate probati (RECEPT)

Za jagode važi da su bolje ako kraće stoje, jer se vitamin C i antioksidansi kojima obiluju gube stajanjem. Zapamtite, najzdravija je ona jagoda koja je sveže ubrana.

Kliknite OVDE za nastavak teksta!




bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt