ŠOK ZA PUŠAČE: istraživači razotkrili najveću laž u celoj istoriji zavisnosti od nikotina

Kako pušenje utiče na ishranu pušača? Opšte verovanje je, zapravo, zabluda...

ŠOK ZA PUŠAČE: istraživači razotkrili najveću laž u celoj istoriji zavisnosti od nikotina Foto: Shutterstock

Koliko ću se ugojiti ako prestanem da pušim, pitanje je koje progoni svakog pušača i često je izgovor da ne prestanemo da pušimo, piše Lepa & Srećna

Verovanje da nikotin ubija apetit zapravo je obična zabluda, a pušači imaju daleko lošiju ishranu od bivših pušača i nepušača. 

Novo istraživanje otkriva da pušači, zapravo, u proseku dnevno unose 200 kalorija više! Jedu manje voća i povrća, a više kalorične hrane.  Uz opasan nikotin, i ovakva ishrana povećava rizik od karcinoma i srčanih oboljenja. 

Tačno je, ipak, da se kalorije sporije sagorevaju kad prestanete da pušite, pa je potrebno samo da to nadoknadite - fizičkom aktivnošću.

Izvor: Lepa & Srećna

PROČITAJTE JOŠ: 

KOJA RUKA BOLI PRED INFARKT

ŠOK U BELOJ KUĆI, NAJAVLJENO DA ĆE DONALD TRAMP IMATI SRČANI UDAR

DIJETA ZA IZBACIVANJE OTROVA IZ TELA

ŠTA JE PRODUKTIVNI KAŠALJ: evo kako da najlakše izbacite sekret iz pluća

Produktivni kašalj je kašalj kod kojeg izbacujemo bronhijalni sekret ili šlajm. Kada patite od produktivnog kašlja, cilj terapije nije da ga suzbijemo već da pojačamo njegov efekat.

Naime, iskašljavanje sekreta iz pluća je veoma važan način čiščenja inficiranog sadržaja, tako da je važno da olakšamo njegovo izbacivanje i oslobodimo prolaz čistom vazduhu.

Samopomoć

Da bi se to omogućilo, za početak je važno da i sami sebi pomognete, time što ćete se što više odmarati i piti dosta tečnosti koja će razrediti sekret i olakšati iskašljavanje. Tome će doprineti i redovno tuširanje vrućom vodom, u zaparenom kupatilu biće lakše izbaciti sekret iz pluća. Svakako, ako ste pušač, hitno prekinite s tom lošom navikom.

Naročito je za dete prijatnije da sedi u toplom kupatilu punom pare nego da se savija nad činijom punom vrelog čaja, prekriveno peškirom.

Lekovi

Lekoviti sirupi i tablete mogu biti od velike pomoći, a uzimajte ih nakon konsultacije sa lekarom ili farmaceutom. Izaberite preparate koji razbijaju gust šlajm ili one koji oslobađaju sekret i izbacuju ga iz pluća. Nemojte istovremeno uzimati lekove za suzbijanje kašlja, a nije dobro ni da ih kombinujete sa lekovima protiv alergije jer oni mogu da isuše sekret pa se tada teže izbacuje. 

Za dete, izaberite preparat primeren uzrastu.

Fizikalna terapija

Primenjena na grudnom košu, fizikalna terapija pomaže da se iz pluća oslobodi bronhijalni sekret koji se tada može izbaciti. Fizioterapeuti primenjuju tehnike lupkanja šakama skupljenim u kupastu formu, kao i slabijim ili jačim vibracijama dlanova prislonjenih na telo. Pokreti su vrlo nežni i kontrolisani, pacijent je uvek u odeći i prekriven tankim frotirom, a terapija može trajati od 5 do 15 minuta, u zavisnosti od stanja pacijenta.

Obučen roditelj može da izvede terapiju detetu, uz obaveznu prethodnu konsultaciju sa lekarom. Kod male dece, lupkanje treba izvoditi vrlo obazrivo i blago, naročito ako to prvi put radite kod kuće.
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt