KAKO DA ZNATE DA LI VAŠEM TELU NEDOSTAJE VITAMIN C: ovi simptomi ukazuju na opasan pad imuniteta

Obratite pažnju na simptome koji ukazuju da vam nedostaje vitamin C!

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Vitamin C je neophodan za zdravlje kože, kostiju, krvnih sudova, zuba i celog imuniteta, a evo koji simptomi ukazuju na nedostatak ovog važnog vitamina, piše Lepa & srećna.

Prvi simptomi koji ukazuju na nedostatak vitamina C su umor i slabost, bol u mišićima i zglobovima, pojava modrica ili malih tačkica na koži. Takođe, javljaju se problemi poput suve kože, slabe kose, krvarenje ili bol u desnima, krvarenje iz nosa, teškoće u lečenju infekcija, gubljenje zuba i nagli gubitak težine.

Najbolju dijagnozu za nedostatak vitamina C daće vam lekar, ali ako imate neke od nevedenih simptoma, onda uključite u ishranu namirnice koje su bogate vitaminom C: citrusi, bobičasto voće, dinja, lubenica, kivi i povrće kao što je paprika, spanać, paradajz, karfiol, prokelj i brokoli. Vitamin C možete uzimati i u tabletama kao dodatak ishrani, ali posavetujte se sa lekarom koliko dugo i u kojoj količini smete da ga koristite.

PROČITAJTE JOŠ:

FARBANJE JAJA ZA USKRS 2018: KAKO DA NAPRAVITE HIT GEL JAJA U BOJAMA DUGE

KEJT MIDLTON OBUKLA KAPUT KOJI MOŽE DA PRIUŠTI SKORO SVAKA SRPKINJA

OVU HRANU PREDSEDNIK AMERIKE VIŠE NE SME DA OKUSI

ŠTA JE PRODUKTIVNI KAŠALJ: evo kako da najlakše izbacite sekret iz pluća

Produktivni kašalj je kašalj kod kojeg izbacujemo bronhijalni sekret ili šlajm. Kada patite od produktivnog kašlja, cilj terapije nije da ga suzbijemo već da pojačamo njegov efekat.

Naime, iskašljavanje sekreta iz pluća je veoma važan način čiščenja inficiranog sadržaja, tako da je važno da olakšamo njegovo izbacivanje i oslobodimo prolaz čistom vazduhu.

Samopomoć

Da bi se to omogućilo, za početak je važno da i sami sebi pomognete, time što ćete se što više odmarati i piti dosta tečnosti koja će razrediti sekret i olakšati iskašljavanje. Tome će doprineti i redovno tuširanje vrućom vodom, u zaparenom kupatilu biće lakše izbaciti sekret iz pluća. Svakako, ako ste pušač, hitno prekinite s tom lošom navikom.

Naročito je za dete prijatnije da sedi u toplom kupatilu punom pare nego da se savija nad činijom punom vrelog čaja, prekriveno peškirom.

Lekovi

Lekoviti sirupi i tablete mogu biti od velike pomoći, a uzimajte ih nakon konsultacije sa lekarom ili farmaceutom. Izaberite preparate koji razbijaju gust šlajm ili one koji oslobađaju sekret i izbacuju ga iz pluća. Nemojte istovremeno uzimati lekove za suzbijanje kašlja, a nije dobro ni da ih kombinujete sa lekovima protiv alergije jer oni mogu da isuše sekret pa se tada teže izbacuje. 

Za dete, izaberite preparat primeren uzrastu.

Fizikalna terapija

Primenjena na grudnom košu, fizikalna terapija pomaže da se iz pluća oslobodi bronhijalni sekret koji se tada može izbaciti. Fizioterapeuti primenjuju tehnike lupkanja šakama skupljenim u kupastu formu, kao i slabijim ili jačim vibracijama dlanova prislonjenih na telo. Pokreti su vrlo nežni i kontrolisani, pacijent je uvek u odeći i prekriven tankim frotirom, a terapija može trajati od 5 do 15 minuta, u zavisnosti od stanja pacijenta.

Obučen roditelj može da izvede terapiju detetu, uz obaveznu prethodnu konsultaciju sa lekarom. Kod male dece, lupkanje treba izvoditi vrlo obazrivo i blago, naročito ako to prvi put radite kod kuće.


Bonus video

Inicijalizacija u toku...
Lepa&Srećna video
​Tajna modnog uspeha Megan Markl

Savršena odeća Megan Markl rezultat je jednostavnih pravila modnog izbora. Evo kako se razvijao...
MALA MACA JE PRIŠLA OGROMNOM PITBULU! O ne, počela je da mu grize šapu! Njegova reakcija će vas iznenaditi (VIDEO)

Zamislite situaciju, opasni pas i mala mačka zajedno. Strašne slike vam prolaze kroz...
PRESLATKO I POTPUNO NEVEROVATNO! Papagaj čuva i uspavljuje bebu! (VIDEO)

Roditelji su često na pravim mukama kada treba da uspavaju bebu. Posebno ako se budi noću i...
NE BACAJTE ŠTAPIĆE OD SLADOLEDA! Uz malo truda možete od njih napraviti originalnu stvar u kući! (VIDEO)

Ako štapić od sladoleda nije osvojio nagradu, većina vas će ga baciti u đubre, zar ne? Ipak, ti...
SVAKO BI SE MENJAO SA OVIM PRASETOM! Doneli mu bazen, pa sad sreći nema kraja! (VIDEO)

Svi znamo da se prasići rado valjaju po blatu, ali ko kaže da se ne bi još više obradovali...