OVO SU SIMPTOMI ZA KANCER BUBREGA: evo kako nam telo ukazuje na opaku bolest

Ukoliko imate neki od ovih simptoma hitno se javite lekaru!

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kancer bubrega je teško prepoznati u ranoj fazi, a simptomi koji se javljaju podsećaju na signale koje telo šalje kada imamo urinarnu infekciju ili kamen u bubregu, piše Lepa & srećna

PROČITAJTE JOŠ: TEST ZA 6 SEKUNDI OTKRIVA KOLIKO ĆETE ŽIVETI

Međutiim, postoji nekoliko skrivenih simptoma koji se često zanemaruju, a ukazuju na ovu kobnu bolest. Neki od glavnih simptoma su neočekivani gubitak težine, krv u mokraći i konstantan umor.

PROČITAJTE JOŠ: 3 STVARI KOJE MORATE UVEK IMATI PRI RUCI AKO KAŠLJETE

Takođe, treba da reagujete ako primetite otok u predelu bubrega ili se znojite tokom noći i imati visoku temperaturu.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO DA PRIRODNO I BRZO SMANJITE ŠEĆER U KRVI

Neki od simptoma su i iskašljavanje krvi i bol u donjem delu leđa, a kod muškaraca se neretko javljaju otečene vene na testisima. Najboljia prevencija protiv kancera bubrega jeste da izgubite višak kilograma, snizite visok krvni pritisak i prestanete da pušite cigarete. 

DA LI IMATE KAMEN U ŽUČNOJ KESI: ovo su simptomi upale žučne kese (SAVETI ZA PREVENCIJU)

Osnovna funkcija žučne kese, vrlo važnog organa u ljudskom telu je da čuva žuč, odnosno sok za varenje koji proizvodi jetra i koji razgrađuje masnu hranu. Kada se poremeti ravnoteža u ovom procesu, dolazi do komplikacija, a najčešća je kamen u žuči, koji, u stvari, predstavlja kristalizovan suvišni holesterol. Koliko je ovaj organ važan i kako dolazi do patoloških procesa, za čitaoce „Života plus” objašnjava specijalista opšte hirurgije dr Zoran Ražnatović iz Klinike za digestivnu hirurgiju (Prva hirurška) KCS.

- Žučna kesa je kruškoliki rezervoar žuči, smešten u istoimenom udubljenju desnog režnja jetre. Dugačka je 7-10 centimetra, široka 3 do 4 na najširem delu i zapremine je od 30 do 50 mililitara. Anatomski posmatrano žučna kesa ima dno, telo, levkasto suženje na prelazu tela u vrat, Hartmanov špag, odnosno vrećasto ispupčenje gde se najčešće zaglavljuje kamen i vrat koji se nastavlja u cistični kanal. Sam cistični kanal je dužine 3-4 centimetra i uliva se u glavni hepatični vod, formirajući zajedno glavni žučni vod koji žuč sprovodi u dvanaestopalačno crevo. 

PROČITAJTE JOŠ: KAKO DA SPREČITE NASTANAK HEMOROIDA: ako ovo uradite, nikada nećete imati problem sa šuljevima

Da li su žučne kese kod svih iste?

- Ovaj deo tela ima brojne i raznovrsne varijacije koje nastaju u četvrtoj nedelji embrionalnog razvoja. Shodno tome, „normalan” izgled žučne kese sreće se u 70% slučajeva. One mogu biti presavijene, dvostruke, levostrane, a u izuzetno retkim situacijama žučna kesa može i da nedostaje. Zapravo, samo trećina obolelih ima klasičan anatomski položaj i pravac cističnog kanala. U 20% slučajeva cistični kanal je kraći, što je veoma važno zbog mesta spajanja sa glavnim žučnim vodom, ukoliko treba da se izvede intervencija. 

Šta je žuč?

- Žuč je sok koji učestvuje u varenju. Proizvodi se u jetri, a čuva u žučnoj kesi. Osim što učestvuje u apsorpciji masti, pomaže i u izlučivanju holesterola, bilirubina, gvožđa i bakra. Žučne kiseline su glavna aktivna komponenta žuči, izlučuju se u dvanaestopalačno crevo i efikasno reasorbuju, odnosno vraćaju u završni deo tankog creva, odakle venskim putem ponovo dospevaju u jetru. Ovo kruženje se naziva enterohepatična cirkulacija, dnevno se obavi pet do deset ciklusa, pri čemu se u jetri ponovo sintetiše samo 3% žučnih kiselina. Žučna kesa može da apsorbuje do 90% vode iz žuči. Može da poveća i do deset puta koncentraciju žučnih soli, bilirubina i holesterola.

Kako se žučna kesa prazni?

- Za njeno efikasno pražnjenje neophodno je da postoji jaka kontrakcija zida žučne kese i relaksacija Odijevog sfinktera, odnosno opuštenost na mestu ušća glavnog žučnog voda u dvanaestopalačno crevo. Sve to dešava se za vreme konzumiranja masne hrane. Tom prilikom žučna kesa prazni do 75% zapremine, a odmah po završenom obroku ponovo počinje da skuplja i skladišti žuč do narednog obroka. Žučna kesa ima svoje kontrakcije i u mirnoj fazi, što je važno za mešanje žuči, ali tada Odijev sfinkter ne dozvoljava njeno oticanje. 

PROČITAJTE JOŠ: KOLIKO ČESTO JEDETE HRANU KOJA MOŽE DA VAS UBIJE: proverite da li rizikujete visok šećer u krvi (TABLICA + GLIKEMIJSKI INDEKS)

Koje je karakteristično oboljenje ovog organa?

- To je kalkuloza, odnosno stvaranje kamena u žučnoj kesi, koja nastaje usled poremećaja u mehanizmu pražnjenja, nedovoljnog pražnjenja, kao i hemijskog poremećaja u samoj žuči. Postoji holesterolska i pigmentna kalkuloza. Holesterolski kamenčići češći su i javljaju se u 70 do 80% slučajeva. Retko su čisti jer u sebi sadrže obično žučne pigmente, kalcijum i matriks od mukoproteina. Pigmentni su više zastupljeni na azijskom području, manji su, nepravilni i mekši. Postoje crni kamenčići sastavljeni od polimerizovanog kalcijum bilirubinata i braon koji su povezani sa inflamacijom, odnosno zapaljenjem. Osnovna upalna stanja koja dovode do promena na žučnoj kesi su akutni i hronični holecistitis, odnosno zapaljenje zida žučne kese, takođe uzrokovano postojanjem kamenčića unutar nje koji ometaju normalno funkcionisanje. 

Na sledećoj strani pročitajte koji su simptomi upale i kako ih sprečiti...

1 2 next

Bonus video

Inicijalizacija u toku...
Lepa&Srećna video
​Tajna modnog uspeha Megan Markl

Savršena odeća Megan Markl rezultat je jednostavnih pravila modnog izbora. Evo kako se razvijao...
MALA MACA JE PRIŠLA OGROMNOM PITBULU! O ne, počela je da mu grize šapu! Njegova reakcija će vas iznenaditi (VIDEO)

Zamislite situaciju, opasni pas i mala mačka zajedno. Strašne slike vam prolaze kroz...
PRESLATKO I POTPUNO NEVEROVATNO! Papagaj čuva i uspavljuje bebu! (VIDEO)

Roditelji su često na pravim mukama kada treba da uspavaju bebu. Posebno ako se budi noću i...
NE BACAJTE ŠTAPIĆE OD SLADOLEDA! Uz malo truda možete od njih napraviti originalnu stvar u kući! (VIDEO)

Ako štapić od sladoleda nije osvojio nagradu, većina vas će ga baciti u đubre, zar ne? Ipak, ti...
SVAKO BI SE MENJAO SA OVIM PRASETOM! Doneli mu bazen, pa sad sreći nema kraja! (VIDEO)

Svi znamo da se prasići rado valjaju po blatu, ali ko kaže da se ne bi još više obradovali...