AKO NE SPAVATE NOĆIMA, MOŽDA IMATE OPASNU BOLEST: kako da prepoznate rane simptome Parkinsonove bolesti

Budite se tokom noći, ne možete da zaspite i nikako ne možete da se naspavate - evo koja bolest možda preti vašem organizmu!

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Parkinsonova bolest podrazumeva da su određeni delovi mozga oštećeni i oslabljeni, a naročito se javlja kod starijih ljudi, piše Lepa & srećna.

PROČITAJTE JOŠ: SAZNAJTE DA LI STE IZNUTRA DEBELI - OPASNE MASNE NASLAGE U TELU

Ovo oboljenje počinje sve više da se javlja kod starije populacije, čak češće od Alchajmerove bolesti. Glavni simptomi Parkinsa su usporeni pokreti, šake se tresu, a pacijent ima krute i nefleksibilne mišiće. Međutim, najnovija istraživanja pokazuju da ukoliko često patite od nesanice i imate loš san, to može biti jedan od prvih znakova Parkinsonovog oboljenja.

Pacijenti uglavnom imaju poremećaj ponašanja tokom spavanja zbog ograničenog funkcionisanja mozga, pa se često u toku noći bude, viču i teško mogu da zaspe.  Ovo oboljenje češće se javlja kod muškaraca nego kod žena, a prvi simptomi se javljaju između 50. i 70. godine života i vremenom se pogoršavaju. Upale u mozgu i nedostatak dopamina su glavni uzroci oboljenja. Lek za Parkinsonovu bolest ne postoji, ali stručnjaci ističu da se može normalno živeti ako se pacijent striktno pridržava prepisane terapije.

Izvor: Lepa & srećna

SIMPTOMI KOJI UKAZUJU NA RAK MOKRAĆNE BEŠIKE: ovo su znakovi da se u bešici razvija tumor

Krv u mokraći je jedan od glavnih simptoma za rak bešike, a evo koji još simptomi pomažu da se podmukla bolest otkrije na vreme, piše Lepa & srećna.

Ako primetite krv u mokraći ne mora da znači da je u pitanju kancer, već moguća urinarna infekcija, kamen u bubregu, infekcija bubrega, ciste, ali treba biti i na oprezu jer je krvarenje tokom mokrenja i znak za rak bešike, bubrega i prostate. Krv u mokraći može da bude svetla ili tamna, uglavnom krvarenja nisu bolna, ali što pre se obratite lekaru to su veće šanse da se izlečite.

Drugi simptomi kancera bešike su neobično često mokrenje, ne možete nimalo da trpite, jak bol tokom mokrenja, bolovi u kostima, iznenadno mršavljenje, znojenje stopala i bol u maloj karlici. Uzrok ovog oboljenja još nije utvrđen, ali se veruje da unošenjem razarajućih supstanci kojih najviše ima u cigaretama, industrijski kancerogene ili opasne materije iz medikamenata. Važno je na simptome reagovati na vreme, jer kancer bešike u poodmaklom stadijumu širi se i na druge organe.

Izvor: Lepa & srećna

OVO JE ZNAK DA IMATE PROBLEM SA ŠTITNOM ŽLEZDOM: evo šta treba svaka žena da uradi za lečenje neaktivne tiroide

Hipotireoza je snižena funkcija štitne žlezde, odnosno stanje kada štitna žlezda ne luči dovoljno hormona, piše Lepa & srećna.

Neaktivna štitna žlezda usporava metabolizam i čini da se brzo gojite, pa mnogi pacijenti imaju veliki problem s viškom kilograma. Pored gojaznosti simptomi hipotireoza su bol u mišićima i konstantan umor. Kao dokaz da se ovo stanje može regulisati prirodnim putem pokazuje ispovest Mire (44).

PROČITAJTE JOŠ: Prirodni lek za štitnu žlezdu: kako se pravi domaća orahovača (RECEPT)

Mira nije imala problem sa prekomernom težinom, ali kada joj je dijagnostifikovana hipotireoza ugojila se 26 kilograma. Odlučila je da ne želi ostatak života da provede na hormonskoj terapiji i izabrala specifičan način ishrane u kombinaciji sa fizičkom aktivnošću. Ona je stanje hipotireoza izlečila jelovnikom iz kojeg je izbacila rafinisano brašno, rafinisan šećer, maksimalno smanjila prženu hranu i pešačila je i pravila oko 20 000 koraka dnevno. Neaktivna štitna žlezda često je okidač i za druga oboljenja poput bolesti srca i holesterola, a ako se ne leči dovodi do pojave tumora na vratu, hipertenzije i gubljenja svesti

Nema šale sa štitnom žlezdom: evo šta morate znati o antibiotiku ako uzimate lekove za tiroidu

Antibiotici i lekovi za štitnu žlezdu snažni su medikamenti koji se uzimaju jedino i samo u konsultaciji s lekarom. A šta kada nam se u terapiju za štitnu žlezdu "umeša" zdravstvena tegoba koju moramo lečiti antibioticima pa istovremeno moramo uzimati oba leka? Doznali smo kako to može uticati na organizam i na šta morate paziti.

Istovremeno uzimanje lekova za štitnu žlezdu i antibiotika može uticati na apsorpciju leka za štitnu žlezdu odnosno ona može biti ili smanjena ili povećana. Istraživanje časopisa Thyroid zaključilo je da antibiotik Ciprofloksacin značajno smanjuje apsorpciju leka za štitnjaču, a slično utiču i ostali antibiotici iz porodice kinolona, naročito ako se radi o hipotierozi.

"Osnovno je pravilo samo da se antibiotici i lekovi za štitnu žlezdu ne uzimaju u isto vreme, tj. potrebno je barem pola sata razmaka između uzimanja lekova".

S druge strane, neki drugi antibiotici mogu značajno povećati apsorpciju leka za štitnu žlezdu.

Antibiotici u kombinaciji s lekovima za štitnu žlezdu mogu imati 3 učinka:

1. Mogu smanjiti apsorpciju leka za štitnu žlezdu što dovodi do smanjenog protoka leka za štitnu žlezdu u krvotoku.

2. Mogu povećati brzinu kojom organizam prerađuje i izbacuje višak leka za štitnu žlezdu što takođe dovodi do smanjenog protoka leka za štitnu žlezdu u krvotoku.

3. Mogu promeniti način na koji se lek za štitnu žlezdu veže na proteine u krvotoku i kako se upija što također utiče na hormone štitne žlezde.

Prim. dr. sc. Miodrag Lacić napominje kako se lekovi za štitnu žlezdu mogu uzimati, a nekada se i moraju uzimati sa svim drugim lekovima, ali pritom treba poštovati važno pravilo.

Osnovno je pravilo samo da se antibiotici i lekovi za štitnu žlezdu ne uzimaju u isto vreme, tj. potrebno je barem pola sata razmaka između uzimanja lekova. U situacijama kada se to ne može ostvariti, može se lekove uzimati i zajedno ali tada obično treba količinom uzeti više leka za štitnu žlezdu što će proceniti i odrediti dozu leka lekar koji leči štitnu žlezdu tj. tireolog, kaže dr. Miodrag Lacić iz Poliklinike Lacić.

Izvor: Zadovoljna


Bonus video

Inicijalizacija u toku...
Lepa&Srećna video
URNEBES, MAJKA REP NE PUŠTA: Evo kako majmunica čuva mladunca da ne pobegne! (VIDEO)

Ova majka majmunica je potpuno neverovatna! Dosetila se kako najbolje da sačuva svog mladunca da...
MALO MAJMUNČE PEVA DOK SE KUPA: Zamislite da imate ovakvog kućnog ljubimca! PRESLATKO zaista!

Lusi je majmunče koje godinama krasi dom jedne ruske porodice. Njegovi vlasnici su ga toliko...
(VIDEO) KAD TIGRIĆ PRVI PUT UĐE U VODU: Njegova reakcija će vas potpuno raznežiti!

Ovaj tigrić je zaista presladak poput male pitome mace. Ni traga od opasne zveri u koju će jednog...
(VIDEO) REAKCIJA PAPAGAJA KADA JE VIDEO GAZDU: Počeo da igra i peva od sreće!

Kada je vlasnik jednog papagaja došao kući i sam se iznenadio reakciji svog pernatog ljubimca....
(VIDEO) JAGODE SU LJUDIMA PRAVA POSLASTICA! Da li ste znali da i kornjače uživaju u njima?

Poznato je da su kornjače izuzetno otporne životinje koje mogu u izuzetnim situacijama, bez hrane...