CEO ŽIVOT PIJETE OVE TABLETE POGREŠNO: evo kojom pilulom treba svaki čovek da opere zube

Ovaj lek skoro svaka kuća u Srbiji ima u kućnoj apoteci, ali nova istraživanja dokazuju da ga pijemo pogrešno!

CEO ŽIVOT PIJETE OVE TABLETE POGREŠNO: evo kojom pilulom treba svaki čovek da opere zube Foto: Profimedia

Problemi sa varenjem uzrokuju nadutost stomaka, dijareju i gojaznost, a evo kako da jednim trikom održavate zdravlje organa za varenje, piše Lepa & srećna.

Probiotik nije samo prva pomoć kada vas zaboli stomak, već ove dobre bakterije nas i štite od nepovoljnih bakterija i virusa. Proces varenja počinje u ustima dok žvaćemo, a probiotik može da deluje tek kad se kapsula rastvori - dakle, tek u tankom crevu!

Kako bi pomoću probiotika održavali ceo digestivni trakt, otvorite kapsulu probiotika, sipajte ga u usta i operite zube sa prahom iz pilule nakon jela. Stručnjaci ističu da tako pojačavate pozitivno dejstvo leka na prirodan način i sprečavate više vrsta stomačnih tegoba. Takođe, istraživanja pokazuju da probiotik pozitivno utiče na fuinkcionisanje mozga, imunitet, sprečavanje stresa, depresije i anksioznosti.

Izvor: Lepa & srećna

 

OVAJ NAPITAK MOŽE DA VODI U PRERANU SMRT: evo koje piće podiže krvni pritisak i razara zdravlje srca

Mnogi smatraju da je ovaj napitak bezazlen, ali istraživanja pokazuju da je jedan od okidača ozbiljnih fizičkih i psihičkih oboljenja, piše Lepa & srećna.

Energetska pića sadrže velike količine šećera, 4 puta više kofeina od kafe, vitamine, minerale i stimulanse koji nisu hranljivi. Velika količina kofeina i šećera može ozbiljno da podigne krvni pritisak i ugrozi zdravlje srca. Istraživanja potvrđuju da ova pića dovode do gojaznosti, nesanice, bolova u stomaku, iritacije creva i ozbiljno oštećenje bubrega. Akos e piju u velikim količinama ugrožavaju psihičko stanje, pa se lesto javlja agresivnost, velika osetljivost na stres i anksioznost.

Britanska agencija za regulisanje standarda hrane propisuje kao dozvoljenu dnevnu dozu kofeina manje od 400 mg, a samo malo energetsko piće od 250 ml ima 80 mg. Istraživači ističu da postoji dovoljan broj dokaza da energetska pića negativno utiču na zdravlje, a posebnu pažnju treba da obrate roditelji jer su ovi napici lako dostupni deci.


KAKO DA ZNATE DA LI STE VAKCINISANI PROTIV MALIH BOGINJA: evo kako da po godini rođenja otkrijete da li ste primili vakcinu
Čitateljka Svetlana Mitrović iz Niša, poslala je Kuriru pitanje: Imam 54. godine i ne znam da li sam primila vakcinu protiv malih boginja. Mogu li ih dobiti i koji su prvi simptomi bolesti?

Odgovor: Još 1958. godine izolovan je virus malih boginja, 1963. počela je vakcinacija u svetu. Stalna vakcinacija kod nas uvedena je 1971. godine i dobijala se kao i danas u sklopu MMR vakcine (protiv malih boginja, zaušaka i rubeola). Te generacije i one rođene posle ne bi trebalo da imaju problema kad dođu u kontakt s obolelom osobom. Međutim, bez obzira na vakcinu, treba naglasiti da je važan i lični imunitet osobe.

Kada organizam dođe u deficit s nekim mineralima i vitaminima, on se ruši i onda dolazi sekundarna bolest, a to mogu biti i male boginje. Pacijenti kojima je pao imunitet (npr. osobe sa HIV virusom) mogu da dobiju male boginje bez obzira na to da li su primili vakcinu. Apsolutan imunitet se postiže prebolevanjem malih boginja. Onaj ko ih je preboleo, više ih nikada neće dobiti.

Što se simptoma tiče, to su visoka temperatura i osip koji se širi od glave prema stopalima i ako nema komplikacija, bolest potpuno prolazi za dve-tri nedelje. Pacijent s malim boginjama zarazan je tri dana pre pojave prvih simptoma i sve dok traje osip, a inkubacija (vreme do izbijanja boginja osobe koja je bila u kontaktu sa zaraženim) traje do sedam dana.

Izvor: Kurir

KAKO SE LEČE MALE BOGINJE: Preventiva i lečenje morbila

Od  114.900 smrti pacijenata obolelih od malih boginja u 2014. godini, najviše je bilo mlađih od 5 godina, izveštaj je Svetske zdravstvene organizacije, piše Lepa & Srećna.

Ukoliko ste bili u kontaktu sa zaraženim od malih boginja, a niste vakcinisani niti ste preležali male boginje, možete primiti vakcinu u narednih 72 sata kako biste sprečili zarazu. Ona se takođe može sprečiti u roku od 6 dana nakon kontakta sa zaraženom osobom, dozama imunoglobulina koje vam može dati lekar. 

Ako obolite od malih boginja, možete koristiti sredstva za snižavanje temperature i stišavanje bola u mišićima, kao i suplemente vitamina A.

OBAVEZNO PROČITAJTE: Da li dete može da umre od aspirina: ni temperatura ni grip nisu razlog da dajete detetu aspirin sve do 16. godine! (REJOV SINDROM)

Leka za male boginje nema, ali je važno da pacijent odmara kako bi potpomogao oporavak imuno sistema kao i da uzima mnogo tečnosti - 6 do 8 čaša dnevno. 

Postoji opasnost od komplikacija kao što su upala pluća, ecefalitis, proliv. Simptomi se povlače sami, nakon 2 do 3 nedelje, a oboleli treba da bude u karantinu prva četiri dana po izbijanju ospe.

PROČITAJTE JOŠ: 

KAKO PREPOZNATI MALE BOGINJE: U Evropi se širi zaraza, evo koje simptome daju morbile

NAJVAŽNIJE OTKRIĆE NAUKE: evo koji VITAMIN smanjuje rizik od raka

Naučnici otkrili koji vitamin u trudnoći sprečava pojavu autizma

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt