OVIH 6 OPASNIH STVARI DEŠAVA SE U TELU AKO NE SPAVATE DOVOLJNO: nova satnica za redovan san

Nedostatk sna razara naš organizam, a bolesti koje zbog nespavanja prete mogu da budu smrtonosne!

OVIH 6 OPASNIH STVARI DEŠAVA SE U TELU AKO NE SPAVATE DOVOLJNO: nova satnica za redovan san Foto: Shutterstock

Koliko sati spavate dnevno? Možda mislite da je i sasvim kratak odmor od par sati dovoljan i da onda možete da krenete u novi radni dan? To može da ostavi ozbiljne posledice po zdravlje, piše Lovesensa.

Prema podacima na koje je nedavno upozorila Nacionalna fondacija za spavanje u Americi, novija istraživanja pokazuju da je svim odraslima - od 18 do 64 godine - potrebno 7 do 9 sati sna! Tinejdžerima treba 8-10, školskoj deci od 9 do 11 sati, a predškolcima od 10 do 13 sati.

Evo šta se sve dešava u telu ako ne spavamo dovoljno:

1. Pad imunog sistema

Postoji čvrsta veza između spavanja i imunog sistema.  Ukoliko ne spavate dovoljno sprečavate imuni sistem da se brani od bolesti i tako rizikujete da se razbolite i smanjite produktivnost svog tela i mozga.

2. Ne možete da razmišljate logično

Eksperimentalna istraživanja mozga dokazala su da nedostatak sna utiče na vaš mozak i njegovu sposobnost da donosi ispravne odluke i rešava probleme. Takođe, vaše reakcije su usporene i potrebno vam je više vremena da rešite životne prepreke.

3. Problem sa viškom kilograma

Ukoliko imate problem sa kilažom obavezno morate da pazite koliko spavate. Preko 21 000 odraslih osoba potvrdilo je vezu između spavanja i težine. Dokazano je da osobe koje spavaju manje od 5 sati dnevno rizikuju da naglo dobiju višak kilograma, a povećava se i opasnost od srčanog udara.

OVO JE NAJOPASNIJA BOLEST KOJU DONOSI NEDOSTATK SNA! PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI...
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt