AKO PIJETE PARACETAMOL I IBUPROFEN, OVO BI TREBALO DA ZNATE: rizik i korist od 2 često upotrebljavana leka

Tableta paracetamola ili ibuprofena lek je koji često - i ne razmišljajući - popijemo protiv glavobolje, blage groznice, raznih tegoba... ipak vreme je da obratite pažnju na dozu i učestalost! Evo zašto...

AKO PIJETE PARACETAMOL I IBUPROFEN, OVO BI TREBALO DA ZNATE: rizik i korist od 2 često upotrebljavana leka Foto: Profimedia
Korona virus NOVO!

Žene koje dvaput nedeljno piju paracetamol ili ibuprofen rizikuju trajan gubitak sluha, pokazalo je istraživanje bolnice “Brigham and Women's” u SAD.

Lekari smatraju da ovu pojavu najverovatnije uzrokuje smanjen dotok krvi u unutrašnje uho i njegovo oštećenje usled izlaganja buci. 

Čak jedna u 20 žena mogla bi za svoj gubitak sluha da okrivi ove lekove protiv bolova, piše Daily Mail 

Rezultati studije poklapaju se sa još jednim, sličnim istraživanjem u kojem su učestvovali muškarci. 

Skoro jedna u 12 žena u SAD uzima paracetamol bar dvaput nedeljno, što u periodu od 6 godina povećava rizik od gubitka sluha za 9 odsto. 

U istraživanju, koje je objavljeno u “Journal of Epidemiology“, učestvovalo je 55.850 žena između 44 i 49 godina starosti.

Prema rezultatima ovog istraživanja, paracetamol i slični lekovi mogu da smanje dotok krvi do unutrašnjeg uha.

Međutim, redovne doze ibuprofena - pokazalo je istraživanje - mogu da smanje rizik od karcinoma pluća kod pušača. Istraživači sa državnog Univerziteta u Ohaju pokazali su da male doze ibuprofena, uzimane redovno, mogu da umire upalne procese koji bi doveli do tumora u plućima.

Izvor: B 92 / Daily Mail
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt