Ova hrana će vas odvesti u preranu smrt (NAUČNO ISTRAŽIVANJE)

Pola sata užitka u takozvanoj zapadnoj hrani ubrzava put ka starosti i različitim kardiovaskularnim bolestima, zaključak je jednog istraživanja. Evo u čemu treba uživati umereno.

Ova hrana će vas odvesti u preranu smrt (NAUČNO ISTRAŽIVANJE) Foto: Profimedia

Novo britansko istraživanje pokazuje da takozvani „zapadni" način ishrane nije dobar za dugoročno zdravlje. Osobe koje se hrane na ovaj način – jedu prženu i slatku hranu, crveno meso i mesne prerađevine, masne mlečne proizvode – imaju povećan rizik od ranije smrti. Pritom, velika je verovatnoća da osobe koje dožive duboku starost neće biti dobrog zdravlja. 

Da li je post tajna dugog života

Istraživanje je trajalo od 1985. do 2015. i obuhvatilo je 3.800 muškaraca i 1.600 žena u Velikoj Britaniji, prosečne starosti od 51 godine. Na kraju istraživanja 73 odsto učesnika je doživelo normalno starenje, a četiri odsto je doživelo idealno starenje: bez hroničnih bolesti i s dobrim rezultatima testova fizičkih i mentalnih mogućnosti.

Za vreme trajanja istraživanja, 13 odsto učesnika je doživelo neku vrstu kardiovaskularnog problema; tri odsto ih je preminulo zbog srčanih bolesti, a 7 odsto zbog drugih uzroka. Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu The American Journal of Medicine. 

Upozorenja nutricionista: evo šta može da se dogodi ako pijete previše jabukovog sirćeta sa vodom

Učesnici koji su imali zapadnjački način ishrane ujedno su imali i najmanju verovatnoću za idealno starenje, izjavio je Taznim Akbarali, voditelj istraživanja na institutu INSERM u Monpeljeu u Francuskoj.

„Pokazali smo da prihvatanje određenih navika u ishrani može da bude od velike koristi u smanjivanju rizika od nezdravog starenja. Takođe, izbegavanje zapadnog stila ishrane može da pomogne da u starosti nemate hronične bolesti i očuvate potpunu mentalnu i fizičku funkcionalnost", izjavio je Akbarali za medije.

Izvor: Superžena B92
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt