Iskrena ispovest žene (43) koja je izlečila miom materice: operacija uspešna tek posle terapije lekovima

Dok je radila, brinula o porodici i svakodnevnim problemima, Jelena M. nije znala da na njenoj materici raste veliki miom...

Iskrena ispovest žene (43) koja je izlečila miom materice: operacija uspešna tek posle terapije lekovima Foto: Profimedia

Ništa nije ukazivalo da se miom razbaškario u njenom telu. 

Nije odavao nikakve znake prisustva, a rastao je na zadnjem zidu materice, spolja. 

Četrdesettrogodišnja Jelena M. iz Beograda bila je naizgled zdrava žena sve do septembra prošle godine.

"Prvo se mesečno krvarenje produžilo, pa stalo, zatim ponovo počelo. To mi je bilo veoma čudno, pa sam nakon nekoliko dana otišla kod ginekologa. Običnim pregledom, bez ultrazvuka, doktorka mi je rekla da je materica uvećana i da ima veliki izraštaj, najverovatnije miom", priča Jelena.

VIŠE: Čudo iz prirode: čuvarkuća pomaže u lečenju cista i mioma na materici

Naša sagovornica imala je miom i deset godina ranije, ali je bio manjih dimenzija, pa su ga na redovnim pregledima pratili. Jelena nije zbog toga imala problema da zatrudni, a miom je otklonjen kada je carskim rezom rodila bebu. 

"Obzirom da sam se sa jednim miomom već izborila, nisam se mnogo zabrinula. Tešila sam se da će se i ovo lako rešiti i da je bar sve ostalo zdravo. Kupila sam biljne kapi koje su mi pomogle da se menstrualno  krvarenje ponovo vrati u normalu, dok ne odem na zakazan pregled ultrazvukom nekoliko nedelja kasnije.

Kad je konačno došao taj dan, na pregledu su videli da je miom veći od cele materice, ali da za svaki slučaj treba da odem na kliniku, kako bi se tačno utvrdilo. Zakazala sam i taj pregled, uz puno čekanja i neljubaznog ophođenja od strane medicinskog osoblja. Ponovo sam, po ko zna koji put pomislila: ne dao ti bog da se u ovoj zemlji razboliš", iskrena je naša sagovornica.

Dok je čekala još dve nedelje do zakazanog pregleda, Jelena je svakodnevno pretraživala internet u potrazi za iskustvima žena koje su male veliki miom.

"Dijagnoza nije bila strašna. Miom je veliki, to sam već znala. Strašan je bio način lečenja. Pitali su me koliko imam godina, da li sam rađala. Na moj odgovor da imam sina, a na osnovu prečnika mioma, dva lekara su očas posla zaključila da je jedino rešenje histerektomija, tj. uklanjanje materice, a kao da to nije dovoljno, i uklanjanje jajnika, za svaki slučaj. 'Šta će vam?', pitali su me.

Bilo mi je muka da uopšte odgovorim na to pitanje, a u sebi sam razmišljala da su mi potrebni kako ne bih glavačke uletela u menopauzu, da bi me hormoni još jedno vreme štitili od problema koji stignu žene u godinama", priseća se Jelena.

Nakon što je saznala loše vesti, Jelena je kući došla uplakana i zabrinuta. Operacija je bila neizbežna, a u njenoj glavi sudarale su misli i strahovi. Kako da kaže roditeljima, šta će biti sa njenim detetom?

"Pretražujući internet, saznala sam da postoji terapija specijalnim talasima koji ga sprže, kao i procedura blokiranja krvnih sudova koji hrane miom. Međutim, to u našoj zemlji nije dostupno, a i pitanje je da li bi imalo efekta na ovo veliko čudovište koje raslo u mojoj utrobi", objašnjava naša sagovornica.

Njen suprug i ona nisu odustajali i na sve načine su pokušavali da pronađu neko drugo rešenje, koje neće podrazumevati uklanjanje materice i jajnika.

Nema veze za ožiljak, bitno je da sam zdrava... čitajte dalje na drugoj strani teksta!
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt