Zašto je zdravo spavati bez ičega: 5 dobrih razloga da počnete da se bavite "disciplinom" nagog spavanja

Osim što će vam biti udobnije, nago spavanje je i "diciplina" koja je dobra po vaše zdravlje...

Zašto je zdravo spavati bez ičega: 5 dobrih razloga da počnete da se bavite "disciplinom" nagog spavanja Foto: Profimedia
Korona virus NOVO!

1. Emotivno povezivanje s partnerom.

Kada dođe do kontakta kože o kožu ispušta se hormon oksitocin koji smanjuje krvni pritisak, ublažava posledice stresa i podstiče emotivnu povezanost između partnera.

Maženje među čaršafa s partnerom odlično je za produbljivanje vaše veze, a moglo bi razbuditi i seksualne strasti, te dovesti do orgazma koji će sigurno uticati na prijatne snove.

VIŠE: 5 korisnih saveta za čvrst i miran san

2. Zdravlje seksualnih organa. 

Ako biste spavali goli mogli biste da smanjite mogućnost za nastanak infekcije polnog organa. Iako je određena količina bakterija poželjna u ovom delu tela, preterana količina mogla bi da našteti celokupnom zdravlju organizma. Infekcije se šire u vlažnim mestima, pa je 'provetravanje' poželjeno na svakodnevnoj bazi. 

3. Uravnotežen nivo kortizola. 

Teško ćete zaspati ako vam je vruće, a spavaćica vam se neugodno lepi za leđa i noge. Visoka temperatura uticaće i na mirnoću spavanja, te povisiti nivo kortizola u telu. Previsoke vrednosti ovog hormona rasta dodatno će uznemiriti vaše snove, povećati krvni pritisak i smanjiti imunitet organizma. 

4. Nedostatak sna jača apetit. 

Manjak kvalitetnog sna uticaće na količinu energije s kojom ćete raspolagati sledećeg dana. Vaše će telo pokušati da nadoknadi taj nedostatak kroz pojačanu potrebu za kaloričnom, masnom i slatkom hranom. Već i sami znate što će dogoditi s obimom vaših kukova nakon toga, zar ne?

VIŠE: Hrkanje i apneja ugrožavaju i san i zdravlje

5. Mirnim snom do prelepog izgleda. 

Osam sati neprekinutog i mirnog sna odraziće se i na vaš izgled. Umesto tamnih podočnjaka i natečenog lica, ujutru će vas iznenaditi zaglađenija i sjajnija koža. Uravnotežena temperatura tela pri spavanju održavaće u balansu i nivo melatonina, koji utiče na mladolikost vašeg izgleda.

Izvor: Zadovoljna.hr
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt