Oprez zbog krtih kostiju: sprečite osteoporozu pre preloma

I pored metoda za ranu potvrdu bolesti, osteoporoza se kod većine pacijenata najčeće otkriva slučajno. U terapiji se koriste bifosfonati, kalcijum i vitamin D godinu dana, posle toga se radi osteodenzitometrija.

Oprez zbog krtih kostiju: sprečite osteoporozu pre preloma Foto: Shutterstock

Osteoporoza, od koje u Srbiji, prema procenama, boluje oko 400.000 ljudi, uglavnom žena, najčešće se otkriva - slučajno! Ovo oboljenje se mahom javlja posle pedesete godine života, kao posledica smanjenja koštane mase i poremećaja građe kostiju, zbog čega kosti postaju krte i podložne prelomima. Najčešće pacijenti saznaju da su im kosti oštećene tek kad posle preloma dođu kod lekara. 

Primarijus dr Mirjana Lapčević, specijalista opšte medicine i predsednica Udruženja reumatologa Srbije, potvrđuje da se osteoporoza otkriva najčešće prilikom rendgenskog snimanja lumbalno-sakralnog dela ili nekog drugog dela kičme zbog bolova, pada ili drugih povreda, pri rendgenskom snimanju srca i pluća ili tokom sistematskog pregleda. 

"Uporni bolovi u grudima, recimo, mogu da ukažu na patološke frakture pršljenova u nivou grudne kičme," ojašnjava dr Lapčević. 

Od najranijeg detinjstva do dvadesete godine dovoljnim unošenjem kalcijuma i vitamina D izgrađuje se kvalitetna kost.Da bi se sprečio ubrzan gubitak gustine kostiju, potrebna je borba na više "frontova" - zdrava ishrana sa dovoljno kalcijuma i vitamina D i obavezno fizička aktivnost. Prestanak vežbanja dovodi do nastavka ubrzanog gubitka koštane mase, a istraživanja su pokazala da lagane šetnje nemaju efekat na očuvanje gustine kostiju. 

VIŠE: Klinička slika svinjskog gripa: kako da prepoznate simptome i kako da se zaštitite

"Sve osobe koje su pod rizikom ili oni kod kojih se sumnja na ubrzani gubitak koštane mase treba da se obrate lekaru specijalisti reumatologu, endokrinologu zbog dijagnostike, pre svega osteodenzitometrijom (DXA). U terapiji osteoporoze danas koristimo bifosfonate, kalcijum i vitamin D3. Ova terapija se sprovodi najmanje godinu dana, posle čega se pacijent upućuje na osteodenzitometriju da bi se videli rezultati lečenja," kaže doktor Lapčević. 

Kakve su implikacije ove bolesti, pokazuje podatak da žene posle 45. godine provedu više dana u bolnici zbog osteoporoze nego zbog svih drugih bolesti zajedno. 

Pravovremena nadoknada vitamina D i kalcijuma smanjuje kod obolelih od osteoporoze pojavu preloma kuka za 39 odsto. Preporuka je da žene do menopauze i muškarci mlađi od 65 godina uzimaju 1.000 miligrama kalcijuma dnevno, a posle toga 1.300 mg, iz namirnica ili dijetetskih proizvoda. 

"Srbija je endemsko područje za nedostatak vitamina D, i skoro da bi svi građani, bez laboratorijske provere, mogli da koriste 400 jedinica vitamina D," upozorava dr Mirjana Lapčević. "Za više od toga, kao i za praćenje terapijskog efekta nadoknade vitamina D, poželjna je laboratorijska potvrda. Žene u menopauzi i stariji ljudi imaju deficit vitamina D i posledičnu lošu resorpciju kalcijuma." 

Da bi se prevenirala osteoporoza, uz kacijum je potrebno 800 jedinica vitamina D dnevno. On se, za razliku od kalcijuma deponuje u organizmu. Ali dovoljno je jesti ribu jednom nedeljno, uz izlaganje suncu 10 do 15 minuta dnevno da se obezbedi dovoljno ovog vitamina. 

VIŠE: 3 rizika nepreležanog gripa: ugroženi srce i pluća

JEDNOMINUTNI TEST 

Međunarodna fondacija za osteoporozu uvela je novi, jednominutni test procene rizika za osteoporozu, koji ne daje dijagnozu, već veći broj pozitivnih odgovora ukazuje na veći rizik od osteoporoze. 

1. Da li je neko od roditelja imao osteoporozu? 

2. Da li je neko od roditelja imao "grbu"? 

3. Da li imate više od 40 godina? 

4. Da li ste u odraslom dobu lomili kost posle manjeg pada? 

5. Da li često padate? 

6. Da li vam se visina smanjila za više od tri cm posle četrdesete? 

7. Da li ste mršavi (bodi mas indeks ispod 19)? 

8. Da li ste ikada tri meseca ili više uzimali kortikosteroide? 

9. Da li imate reumatoidni artritis? 

10. Da li ste imali pojačan rad tiroidne ili paratiroidne žlezde? 

11. Da li pijete više od dva pića dnevno? 

12. Da li ste pušili? 

13. Da li ste fizički aktivni manje od pola sata dnevno (šetnja, rad u bašti, lake vežbe)? 

14. Da li izbegavate mlečne proizvode i ne uzimate nadoknadu kalcijuma? 

15. Da li provodite manje od 10 minuta dnevno izloženi suncu? 

Za žene 

16. Da li ste u menopauzi od pre navršenih 45 godina? 

17. Da li su vam menstrualni ciklusi nekada izostajali duže od godinu dana? (izuzev trudnoće i menopauze) 

18. Da li su vam jajnici odstranjeni pre 50. godine? 

Za muškarce 

19. Da li ste patili od impotencije ili drugih problema vezanih za nivo testosterona? 

Tekst: A. Radulović

Izvor: Novosti
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt