Novi razlog za oprez u trudnoći: kako nivo gvožđa utiče na rani razvoj bebe

Nizak nivo gvožđa u krvi majke dovodi se u vezu sa rizikom od autizma kod bebe, pokazalo je novo istraživanje.

Novi razlog za oprez u trudnoći: kako nivo gvožđa utiče na rani razvoj bebe Foto: Profimedia

Novo američko istraživanje prvo je koje je utvrdilo povezanost unosa gvožđa kod majki i rizika od autizma kod dece, objavio je časopis "American Journal of Epidemiology".

Naime, gvožđe je ključno za rani razvoj mozga, jer učestvuje u proizvodnji neurotransmitera, razvoju imunih funkcija..., a poremećaji u tim procesima još su ranije povezivani s autizmom, piše Tanjug a prenosi B92 9. oktobra 2014. godine.

U istraživanju su analizirani podaci majki i njihove dece koja su u razdoblju od 2002. do 2009. učestvovale u opsežnom istraživanju autističnog poremećaja. 

Dnevni unos gvožđa, vitamina, dodataka ishrani i obogaćenih žitarica, majki uključenih u istraživanje bio je praćen tokom trudnoće i dojenja. 

Rezultati su pokazali da je povezanost niskog unosa gvožđa majki i povećanog rizika od autizma kod dece najizraženija tokom dojenja. 

Takođe, veći rizik povezan s niskim unosom gvožđa primećen je i kod starijih trudnica i trudnica s metaboličkim poremećajima. 

Deca majki starijih od 35 godina, kao i onih s visokim krvnim pritiskom ili dijabetesom, koje nisu unosile dovoljno gvožđa, pokazala su pet puta veći rizik od pojave autizma. 
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt