Zašto morate da idete na vreme na spavanje

Trend kasnog noćnog odlaska na počinak i ranog ustajanja je tempirana bomba, tvrde naučnici sa Univerziteta Vavrik, koji su dokazali povezanost nedostatka sna sa poremećajima koji rezultiraju preranom smrću.

Zašto morate da idete na vreme na spavanje Foto: Profimedia

Hronični nedostatak sna izaziva pravi haos u telu, povećano se stvaraju hormoni i hemikalije koje povećavaju rizik kako od srčanih bolesti, tako i od šloga, dijabetesa, gojaznosti, navodi dr profesor Frančesko Kapućio, koautor izveštaja objavljenog u Evropskom časopisu o srcu, pišu Novosti 26. maja 2014. godine. Istraživači su do ov ih podataka došli na osnovu dugogodišnjeg istraživanja i praćenja 470.000 učesnika iz osam zemalja.

- Ako dugotrajno spavate manje od šest sati tokom noći, imate čak za 48 odsto veću šansu da umrete od srčanih bolesti, i 15 odsto veći rizik da vas zadesi šlog - navodi dr Kapućio. - Svakodnevni život zahteva od nas da u dan strpamo mnogo više obaveza nego što realno može. Borba za balans posla i slobodnog vremena kod mnogih se završava tako što odustajemo od dragocenih sati sna da bismo osigurali da ćemo uraditi sve što se očekuje od nas.

Iako je ovaj trend nespavanja i lošeg sna primetan već godinama, naučnici tek sada uviđaju kolike zdravstvene posledice nespavanje može da ostavi. Tek nedavno je utvrđena veza između depresije i nespavanja, iako se odavno zna da se za raspoloženje i san koriste isti neurotransmiteri, navodi „Vašington post“. Do te mere su simptomi ozbiljni da je teško razdvojiti da li je neko zaista u depresiji ili mu samo očajnički treba san.

O ostalim rizicima nedovoljnog spavanja, pročitajte više ovde, a o tome kako da pobedite nesanicu, pročitajte više ovde.
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt