Da majke budu jake

Uvidevši da su mame najveća grupa u Srbiji koja gotovo da nema organizovanu pomoć, Jovana Ružičić je pokrenula Centar za mame.

Foto: privatna arhiva Foto: privatna arhiva

Kao svedok nevolja majki, uglavnom njenih drugarica, Jovana Ružičić (32) je po povratku u Srbiju posle jedanaest i po godina života u inostranstvu osnovala  Centar za mame. To je nezavisna, neprofitna organizacija čiji je cilj da osnaži majke kroz edukaciju, umrežavanje, zaštitu prava zagarantovanih zakonom o radu i promovisanje zdravog i aktivnog života. 

- Letos smo organizovali besplatne vežbe i radionice za mame na Kalemegdanu, a otvorili smo i pravno savetovanje u saradnji sa univerzitetom Union. Sarađujemo sa sajtom yumama.com gde naši pravnici odgovaraju na pitanja čitateljki u vezi sa radnim pravom – priča Jovana tek o nekim od aktivnosti.  

- Mame u Srbiji nailaze na brojne izazove - brinu o porodici i kući pored toga što većina radi puno radno vreme. One dobijaju otkaze kada ostanu u drugom stanju ili se posle porodiljskog bolovanja vraćaju na manje plate i manje pozicije. Često se osećaju izolovano i zbunjeno tokom trudnoće i prvih nekoliko godina života deteta. Naša misija je da osnažimo mame da tada budu najjače moguće, a vizija nam je Srbija u kojoj trudnice ne dobijaju otkaze - kaže Jovana koja u centru obavlja skoro sve poslove.  

- Kada pokrećete bilo šta, a pogotovo nevladinu neprofitnu organizaciju morate da budete spremni da radite sve. Srećna sam da imam sjajne volontere koji mnogo pomažu.

U trenutku kada je pre šest godina magistrirala, Jovana je u svom CV-u imala dosta radnog iskustva. Pošto se sama izdržavala, radila je razne poslove: od vođenja studentskog doma, do košenja trave i čišćenja kuća. 

- Posle magistrature bila sam PR eminentne zelene američke nevladine organizacije Environmnetal Working Group u Vašingtonu, gde sam sa grupom entuzijasta pokrenula Međunarodnu srpsku organizaciju RAS. Od kako sam se vratila u Srbiju, radila sam u marketinškoj agenciji Leo Burnett, bila izvršna direktorka Međunarodnog udruženja propagandista i na kratko i u finansijskom sektoru. Već nepune dve godine radim kao konsultantkinja za odnose sa javnošću - kaže Jovana.

Nenad Blagojević

 


Bonus video

Inicijalizacija u toku...
Lepa&Srećna video
PRESLATKO I POTPUNO NEVEROVATNO! Papagaj čuva i uspavljuje bebu! (VIDEO)

Roditelji su često na pravim mukama kada treba da uspavaju bebu. Posebno ako se budi noću i...
SVAKO BI SE MENJAO SA OVIM PRASETOM! Doneli mu bazen, pa sad sreći nema kraja! (VIDEO)

Svi znamo da se prasići rado valjaju po blatu, ali ko kaže da se ne bi još više obradovali...
NAJLAKŠE OVAKO: Za pola minuta oljuštite i isecite NAR! Otkrivamo vam TRIK (VIDEO)

Zbog vitamina koje sadrži u sebi i svih blagotvornih svojstava, nar se smatra izuzetno zdravim...
OPASNA I LJUTA LAVICA! Tek se okotila i ne da ocu ni da priviri mladuncima (VIDEO)

  Lavica Čoli se tek okotila i svaki pokušaj da mužjak Fili priđe mladuncima je...