OTKRIVAMO: kako pripremiti hranu za savršen izlet

Tajna uspešnog piknika je u jednostavnosti, brižljivom planiranju i pripremi.

OTKRIVAMO: kako pripremiti hranu za savršen izlet foto: Shutterstock

Pre nego što krenete na izlet, morate pripremiti, očistiti, oprati i spakovati namirnice koje ćete poneti. Prvo i osnovno je znati kuda idemo, koliko nam vremena treba da stignemo, šta ćemo spremati i šta poneti. 

1. Ako roštiljate, s mesa skinite masnoću i posolite ga, jer ako nemate ručni frižider, so će biti odličan konzervans i neće dozvoliti da se pokvari. Meso i ribu najbolje je marinirati noć pre polaska. Radi lepšeg ukusa, u marinadu možete dodati ruzmarin i korijander. Pazite da meso i riba budu dobro pečeni da bi se uništile opasne bakterije.

2. Voće i povrće prethodnog dana operite, stavite u frižider i sutradan spakujte u hermetički zatvorene činije. Dinju i lubenicu najbolje je iseći na komade, spremne za posluženje.

3. Ako se odlučite za sendviče, stavite po tanku krišku tvrđeg sira i neke šunke, list salate ili sveži krastavac. Svaki sendvič posebno uvijte u foliju ili salvetu i držite ga u ručnom frižideru.

4. Hladan čaj od nane s malo meda i soli osvežava, dok se mutni i gusti sokovi ne preporučuju, već bistri i s manje šećera. 

PROČITAJTE JOŠ: OVO JE BLAGO ISTOČNE SRBIJE: bistro jezero, palata iz rimskog doba, mistične pećine i kameni mostovi koje morate obići

5. Možete napraviti salatu od povrća, uz dodatak tofu sira (koji je hermetički upakovan) i kriške tonus hleba, pa ćete imati zdrav obrok. Salatu je lako poneti ako ste je prethodno pripremili i spakovali u posude s poklopcem. Za svaki piknik dobro će doći ukusan mini-paradajz, kuvani kukuruz, maslinke, kupus... Takođe, možete napraviti i jednostavnu testeninu ili krompir-salatu s mladim lukom.

6. Konzerve su takođe uvek dobrodošle – pasulj, kukuruz, grašak, tunjevina... Sve to možete poslužiti posebno ili pomešati u ukusnu salatu koju ćete jesti s prepečenim hlebom.

7. Ono što nikako ne treba zaboraviti jeste da ponesete dovoljno flaširane vode, najbolje negazirane. A ako dan ne možete da provedete bez kafe, i nju ponesite u termosu.

8. Hranu ponesite u ručnom frižideru ili termo-torbi. Imajte na umu da hranu izvan frižidera ne držite duže od dva sata, a u toku vrlo toplih dana i kraće. Pridržavajte se pravila higijene, ponesite vlažne maramice i salvete, kao i kesu za đubre. Na kraju, ne zaboravite da pažljivo počistite za sobom – uskoro ćete se možda vratiti na isto mesto.

Izvor: Lepa & Srećna




bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt