AKO SPREMATE PAPRIKU ZA ZIMU: 3 saveta iskusnih domaćica koji uvek koriste kad se sprema zimnica

Oni koji spremaju ljuti ajvar znaju kakva je muka kad oljutite ruke ili druge delove tela dok perete i čistite paprike. Zato postoji super trik za uklanjanje ljutine!

AKO SPREMATE PAPRIKU ZA ZIMU: 3 saveta iskusnih domaćica koji uvek koriste kad se sprema zimnica Foto: Profimedia

U sezoni pravljenja zimnice, počasno mesto drže ajvar i drugi specijaliteti od paprike. A kakav je to ajvar ako nije makar malčice ljut? Super je kada ga poslužimo, ali oni koji ga spremaju znaju kakva je to muka ukloniti ljutinu sa ruku nakon pripreme. Ipak, i za to postoji trik.

Kada ste već došli u situaciju da oljutite ruke, znajte da vam obično pranje sapunom uopšte neće pomoći. Pre nego što ih nasapunjate i stavite pod vodu, šake prvo namažite jestivim uljem ili puterom, pa onda svojski operite sapunom. A ako ste se pre toga zeznuli i tako ljutim rukama dirnuli oči, spas potražite u ledenim oblogama.

PROČITAJTE JOŠ: I ZIMNICA I UŠTEDA: evo kako će srpske domaćice ove jeseni potrošiti manje novca za džem, ajvar, slatko i turšiju

Sad kad znamo kako da uklonimo ljutinu s ruku, nije loše ni da se podsetimo kako možemo da uklonimo ljutinu i iz usta, ukoliko smo preterali sa ljutom paprikom. Mnogi automatski posegnu za vodom, a ona će zapravo samo pogoršati situaciju. Umesto vode, bolje sažvaćite komad hleba. A ovo su još neke namirnice koje pomažu.

Mlečni proizvodi: Mleko, pavlaka, sir pomažu u neutralisanju kapsacina, materije koja je zaslužna za osećaj ljutine u paprikama.

PROČITAJTE JOŠ: Kralj zimnice: makedonski ajvar (RECEPT)

Jestivo ulje: Stavite kašiku ulja u usta, promućkajte i ispljunite. U slučaju da vam je ovo mučno probajte sa medom ili kikiriki puterom.

Kisela hrana: Limun, paradajz, limeta takođe pomažu u neutralisanju kapsacina iz usta.

Skrobna hrana: Pirinač, hleb, krompir ponašaju se poput sunđera i upijaju višak kapsacina. Ako se odlučite na ovaj izbor treba da znate da njime nećete neutralisati ljutinu nego sprečiti da stvar postane još gora.

Tekst: T. G.

Izvor: Blic 
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt