KAKO DA OČISTITE RIBU ZA 3 MINUTA: evo kako se čisti riba i seku riblji fileti (VIDEO)

Mnoge domaćice nisu apsolutno sigurne u svoje veštine kada je u pitanju čišćenje ribe, a evo kako da očistite i isfiletirate ribu za samo nekoliko minuta!

KAKO DA OČISTITE RIBU ZA 3 MINUTA: evo kako se čisti riba i seku riblji fileti (VIDEO) Foto: Shutterstock

Priprema ribe često je komplikovana mnogim domaćicama zbog teškoćama sa čišćenjem ribe, ali evo kako da lako i brzo očistite sami ribu, bez propusta, piše Lepa & srećna.

Pre nego što počnete sa čišćenjem i pripremom ribe, važno je da znate kako da prepoznate da li je riba sveža. Sveža riba ima bistre i ispupčene oči, a ukoliko su oči upale ili su zamućene, nemojte takvu ribu da kupujete. Takođe, zatražite od prodavca da nožem ili prstom zadigne škrge, ako je unutrašnjost škrga crvena ili bordo, to znači da je riba sveža. Riba jakog neprijatnog mirisom nije sveža, a proverite i njenu elastičnost pristiskom prsta. Ako ostaje udubljenje od prsta u mesu ribe, to znači da niste kupili svežu ribu.

Za čišćenje ribe potreban vam je oštar nož, a prvo počnite a vađenjem iznutrica. Isecite ribu po sredini stomaka i izvadite iznutrice, kao na video snimku. Budite pažljivi dok sečete stomak ribe, samo ga secite po površini, jer ako zarijete nož duboko možete probušiti želudac ili žuč i tako zagorčati i pogoršati ukus ribe. Važno je da ovaj postupak obavljate na papiru, kako ne biste napravili nered u kuhinji.

Nakon vađenja iznutrica treba da uklonite krljušt. Na dno duboke sudopere ili kade stavite drvenu podlogu (na primer dasku za sečenje), a zatim oštrim nožem skidajte krljušt brzim pokretima noža od repa ka glavi. Očistite obe strane, a zatim operite ribu.

Glavu ribe sečete tako što ribu položite na jednu stranu, zatim nožem od stomaka do leđnog dela blizu glave napravite ukoso rez, postupak ponovite i na drugoj strani. Kada napravite rez u obliku slova V, rukom odsečno povucite glavu ribe.

Za filetiranje ribe potreban vam je nož za filetiranje, odnosno onaj sa fleksibilnim sečivom. Ribu stavite na dasku, a zatim je presecite na pola, ali ne potpuno, već toliko da bude otvorena. Kada je potpuno otvorite, laganim pokretom noža od glave do repa secite unutrašnjost ribe, odnosno filet, ali secite ga polako kako biste bili sigurni da ste odvojili meso od kostiju. 

Pogledajte ceo postupak čišćenja i filetiranja ribe u video snimku!

Izvor: Lepa & srećna
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt