UPOZORENJE: evo zašto ne treba da čuvate paradajz u frižideru

Paradajz je plod toplih podneblja i ako se čuva na temperaturi nižoj od deset stepeni dolazi do raspada ćelija unutar ploda i velikog gubitka arome!

UPOZORENJE: evo zašto ne treba da čuvate paradajz u frižideru Foto: Shutterstock

Većina ljudi će nakon kupovine paradajza te ukusne plodove smestiti u frižider, verujući kako će tako duže ostati sveži i ukusni. Ali, istina je upravo suprotna - tvrde naučnici iz francuskog Udruženja za agrikulturu. Oni su brojnim testiranjima potvrdili da zbog stajanja u frižideru paradajz znatno ranije postaje mekan i gubi na ukusu.

VIŠE: Najbolji raspored namirnica u frižideru

Paradajz potiče iz podneblja toplih klima, a skladištenjem u frižideru u njima dolazi do hemijskih promena koje uzrokuju raspad ćelija. To se događa već na temperaturi nižoj od 10 stepeni - dok je većina frižidera nameštena na temperaturu od oko dva do šest stepeni.

Tada slabe arome paradajza, a kora postaje naborana i tekstura samog ploda mekana, posebno ako u frižideru stoje duže od dva dana.

VIŠE: 10 stvari koje ne smemo čuvati u frižideru

Ipak, naučnici ističu da ako ste već kupili mekane i prezrele paradajze, tada je stavljanje u frižider na nekoliko sati pre posluživanja dobra ideja, jer će hladnoća izazvati trenutni hemijski efekat "stvrdnjavanja" paradajza. Alii u tom slučaju, dogodiće se suprotno ako u frižideru ostanu duže.

Izvor: cafe.ba
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt