3 najčešće greške koje pravimo prilikom pripreme krompira

Da li ste znali da je krompir namirnica uz koju nikada nećemo biti gladni? A osim toga, bogata je vitaminima koji su nam neophodni za zdrav organizam. Međutim, sledeće tri greške u pripremi krompira skoro svi činimo...

3 najčešće greške koje pravimo prilikom pripreme krompira Foto: Profimedia

Kuvanje oljuštenog i narezanog krompira

Kuvan pod korom, krompir uspeva da sačuva čak trećinu količine vitamina C, dok pečen u celosti ostaje hranjiv. Osim toga kora krompira sadrži fluor, dobro poznat element koji čuva zube i sprečava karijes. 

Kada ne možete izbeći ljuštenje krompira učinite to, ali pazite da skinete minimalan sloj kore jer se ispod nje krije riznica belančevina. 

Zamrzavanje jela s krompirom

Krompir svež ili jela koja ga sadrže nije poželjno zamrzavati, naime pod temperaturom ispod nule skrob se pretvara u šećer i postaje štetan. Drvene kutije smeštene u tamne i suve prostorije idealni su saveti za čuvanje krompira. Takvi će sprečiti klijanje, koje iz krompira izvlači hranljive vrednosti, ukoliko klice izrastu potrebono ih je što brže odstraniti.

Ovde pročitajte ukusan recept za perece od krompira.

Podgrevanje krompira

Krompir već termički obrađen ne bi trebalo podgrevati, jer nakon zagrevanja gubi svoja nutritivna svojstva. Naime u samom srcu krompira tokom podgrevanja dolazi do oslobađanja teških metala, tačnije toksičnog solanina koji razbija belančevine u organizmu.

Do trovanja neće doći konzumacijom jednog podgrejanog obroka, ali svakako treba izbegavati. Nutricionisti preporučuju da krompir jedemo ohlađen, jer tada se u njemu povećava otporni skrob.

Izvor: Zadovoljna.hr
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt