Šta treba da sačuvate, a šta odmah da izbacite iz frižidera

Popularni Dr Oz savetuje šta preko leta treba da čuvate u frižideru, šta da smanjite, a šta odmah da bacite.

Šta treba da sačuvate, a šta odmah da izbacite iz frižidera Foto: Shutterstock

Dr Mehmet Oz savetuje kako da održavate zdrav način života preko hrane koju čuvate u frižideru. Ako steknete naviku da u kuhinji imate pri ruci dobru hranu, to ćete i jesti. Ako ne kupujete hranu koja vas tera na iskušenje, nećete biti u iskušenju.

Zato je potrebno da odmah proverite šta imate u svom frižideru! Dr Oz navodi najpopularnije namirnice koje čuvamo na hladnom mestu, a savetuje koje od njih treba odmah da bacite, koje da sačuvate i kojima treba da smanjite.

Ove namirnice treba uvek imati u frižideru

Jogurt

Ali samo ako je u pitanju grčki jogurt. Ovo je odličan proizvod za ravan stomak, jer sadrži duplo više proteina, a duplo manje ugljenih hidrata u odnosu na običan, niskomasni jogurt."Ako želite malo slađu varijantu, naseckajte voće i sipajte u jogurt" - savetuje Dr Oz. Birajte voće koje ima više proteina; mala studija rađena 2013. godine pokazala je da su žene koje su konzumirale jogurt sa 24 g proteina u popodnevnim satima, duže imale osećaj sitosti u odnosu na one koje su pile jogurt sa 5 g proteina.

Jaja

Oni koji se brinu za svoj nivo holesterola, ne bi trebalo da se plaše jaja. Konzumiranje jednog jajeta dnevno nije povezano sa povećanjem rizika od srčanih oboljenja. Zapravo, naučnici si zaključili da je ova proteinska namirnica povezana sa blagim smanjenjem rizika od moždanog udara.

Smanjite unos ovih namirnica i bićete zdraviji

Kačkavalj

Iako je sir dobar zbog pozitivnog uticaja na razvoj kostiju i velike količine proteina, postoji razlog zašto ga treba jesti umereno. Pored visokog nivoa zasićenih masti, kačkavalj je izvor natrijuma. Dve kriške ovog tvrdog sira sadrže oko 350 mg natrijuma, što je 15 procenata od dnevnog preporučenog unosa.

Puter

On je tako ukusan, ali, ako pomislite na svoje srce, odreći ćete se ove ukusne namirnice. Čak i dva mala komadića putera sadrže 5 g zasićenih masti, što je skoro količina koju u sebi ima čizburger! Napravite zdraviji izbor: koristite maslinovo ulje. Jedna studija potvrdila je da ljudi koji konzumiraju maslinovo ulje redovno imaju za čak 41 posto manji rizik od moždanog udara.

Ovo treba odmah da bacite

Prelivi za salatu

"Mogu da se kladim da su vrata vašeg frižidera puna preliva u bocama, koje su neverovatno pune masti ili šećera i čijih samo nekoliko kašika može savršeno zdravu salatu da pretvori u nutritivnu katastrofu" - upozorava Dr Oz. Napravite sami preliv za salatu: kombinacija maslinovog ulja, sirća i malo soka od limuna je i ukusna i zdrava.
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt