LAKA TORTA OD PIŠKOTA I ČOKOLADE: "markiza" torta (BEZ PEČENJA)

Laka torta od piškota oduvek je pravi spas za domaćice - a "markiza" je među najstarijim adutima iskusnih kuvarica.

LAKA TORTA OD PIŠKOTA I ČOKOLADE: "markiza" torta (BEZ PEČENJA) Foto: Shutterstock
  • Sastojci:
  • 350 g maslaca 
  • 100 g prah-šećera
  • 10 jaja
  • 100 g šećera
  • 250 g čokolade
  • 3 kutije piškota
  • 1 dl ruma
  • 7,5 dl mleka
  • kesica šlaga (mleko + šećer, po uputstvu)
  • kriščice mandarine ili rendana čokolada (za dekoraciju)

Maslac penasto umutite s prah-šećerom. Posebno umutite žumanca sa šećerom i umešajte rastopljenu čokoladu.

Obe mase postepeno sjedinite u jednu i na kraju varjačom lagano umešajte čvrst sneg od belanaca.

U mešavinu mleka i ruma umačite piškote, poređajte ih po dnu i stranicama kalupa ili šerpe, kao ogradu. Uspite polovinu pripremljenog fila, prekrijte ga slojem piškota natopljenih u mleku i rumu, sipajte i drugu polovinu fila, pa na kraju završite redom natopljenih piškota.

Ostavite tortu celu noć u frižideru. Sutradan je izvadite iz kalupa, stavite na tanjir i kratko vreme pre služenja prekrijte šlagom i, po želji, ukrasite kriškama mandarina ili rendanom čokoladom.

Recepte piše: Milja Lukić




bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt