Italijanske ćufte u sosu

Ovaj klasičan italijanski recept poklon je sjajnog kuvara Danijela Manćinija još slavnijoj Marti Stjuart, a mi smo ga isprobali i od srca ga preporučujemo!

Italijanske ćufte u sosu Foto: Shutterstock
  • Sastojci:
  • 250 gr mlevene junetine
  • 250 gr mlevene svinjetine
  • 1 čen belog luka, sitno seckanog
  • 30 gr rendanog parmezana
  • 3 kašike svežeg, seckanog peršuna
  • 2 krupna jajeta
  • so i biber
  • 1 1/2 kriška belog hleba (sredina)
  • 30 ml mleka
  • ulje za prženje
  •  
  • Za sos:
  • kašika ulja
  • 50 gr krupno seckanog luka
  • 2 čena belog luka, seckanog
  • 800 gr pelata
  • 2 lista lorbera
  • so i biber

Priprema:

Zagrejte ulje, dodajte crni i beli luk i dinstajte na tihoj vatri dok ne postane staklast. Izmrvite pelat prstima i dodajte u šerpu zajedno sa sokom, ubacite lorber, so i biber. Ukuvajte na tihoj vatri.

Umesite meso sa belim lukom, sirom, jajima, i peršunom, posolite i pobiberite. Potopite sredinu hleba u mleko na pet minuta pa umešajte u meso. Ovlažite ruke vodom pa pravite kuglice od pripremljene mesne mešavine. Odlažite ih na papir za pečenje i ostavite ih da odstoje u frižideru sat vremena.

Ispržite ćufte od mesa u tiganju - deo  po deo - i kako koja bude gotova (zlatnožuta sa svih strana) spuštajte je u sos koji vri. Biće dovoljno oko 6-7 minuta za prženje, a u sosu ih kuvajte oko pola sata na jačoj vatri. Zatim smanjite temperaturu i dinstajte polako što duže - u originalnom Manćinijevom receptu preporučuje se puna tri sata, ali ako nemate toliko vremena, i dodatnih pola sata na tihoj vatri će biti sasvim dovoljno. Testirajte na jednoj ćufti da li je i sredina potpuno kuvana.

Poslužite sa kuvanim špagetama ili pire krompirom, a preko ćufti pospite još parmezana po želji.

Savet: ćufte možete da ispečete u rerni umesto da ih pržite, tako će biti još posnije. Pecite ih u plehu, prekrivenom papirom za pečenje.




bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt