Tri recepta za tradicionalnu pastu

Špagete, njoke i kaneloni doneće na vašu trpezu miris Italije. Preporučujemo vam tradicionalne paste i to tačno onako kako se prave po ukusu rođenih Italijana.

Tri recepta za tradicionalnu pastu Foto: Shutterstock

Špageti s vongolama (spaghetti alle vongole)

Sastojci:

  • 1 kg školjki (vongola)
  • 4 paradajza
  • glavica luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 100 ml belog vina
  • 400 g špageta
  • so, biber
  • 2 kašike naseckanog peršuna

Priprema:

 Školjke operite. Paradajz prelijte ključalom vodom, oljuštite ga, uklonite semenke i isecite na kockice.

Maslinovo ulje ugrejte u šerpi. Crni i beli luk prodinstajte, dodajte školjke i vino, poklopite i dinstajte pet minuta. Ocedite, ali sačuvajte tečnost.

Testenine skuvajte u slanoj vodi. Školjke, osim nekoliko komada, očistite, odnosno uklonite ljušturu. Sve školjke ugrejte s paradajzom i peršunom u sosu. Pobiberite i posolite. Testeninu ocedite i pomešajte sa školjkama. 

 

Njoke s teletinom i rukolom

Sastojci za 4 osobe:

  • 100 g rukole
  • 200 g čeri-paradajza
  • 50 g pršute
  • 150 g telećih šnicli
  • 350 g njoka
  • so, biber
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • kašičica blago ljutog senfa
  • 2 kašike sirćeta
  • 75 ml supe od povrća

Priprema:

 Rukolu očistite, operite i protresite. Čeri-paradajz presecite. Pršutu isecite na centimetar široke trake

Skuvajte njoke u slanoj vodi, pa ih ocedite. U tiganju ugrejte kašiku ulja i na jakoj vatri pržite meso isečeno na trake uz stalno okretanje tri minuta. Začinite meso po ukusu.

Za dresing pomešajte senf i sirće i umešajte u vruću supu. Potom umešajte dve kašike ulja i pikantno začinite.

Pržene trake mesa sklonite sa ringle. Njoke, čeri-paradajz, rukolu i pršutu pomešajte s mesom. Prelijte toplim dresingom i sve sastojke dobro promešajte. 

 

Kaneloni (canelloni) s mlevenim mesom

Sastojci za 4 osobe:

  • 1 žuta paprika
  • 1 tikvica
  • 1 komorač
  • 1 pecivo od prethodnog dana (ili dve kriške starog hleba)
  • 2 glavice luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 250 g kanelona
  • konzerva paradajza (850 ml)
  • 2 kašičice supe (instant)
  • 2 kašičice sušenog origana
  • so, biber
  • 200 g mocarele
  • 500 g mešanog mlevenog mesa
  • 1 jaje

Priprema:

Povrće očistite, operite i nasecite na kockice. Pecivo omekšajte u mlakoj vodi. Crni i beli luk oljuštite, naseckajte, pa pola prodinstajte s komoračem na vrelom ulju. Paradajz usitnite u konzervi, dodajte ga zajedno sa sokom, instant-supom i kašicicom origana. Ostavite da lagano vri oko deset minuta. Dodajte papriku i tikvicu, posolite, poparite i kuvajte još pet minuta. Rernu ugrejte na 200 stepeni.

Mocarelu ocedite i nasecite na tanke listove. Pecivo zgnječite i iscepkajte. Pomešajte s mlevenim mesom, jajetom, preostalim lukom, belim lukom i origanom. Posolite i pobiberite. Kanelone nafilujte smesom, stavite ih u podmazan pleh, po njima rasporedite mocarelu i sos od povrća i pecite oko 35 minuta.

Recepte piše: Marija Jakob




bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt