Ideje za porodični ručak: recepti 3 nova jela sa krompirom

Zapečeni krompir, brokoli s krompirom i kaubojski krompir! Nove kombinacije koje će obradovati sve gurmane...

Ideje za porodični ručak: recepti 3 nova jela sa krompirom Foto: Shutterstock, Profimedia

Brokoli sa krompirom

Sastojci:

  • 150 g brokolija
  • 4 velika krompira
  • 2 dl pavlake za kuvanje
  • so, biber
  • maslac

Priprema: Brokoli očistite i razdvojte na cvetove, a krompir oljuštite i isecite na komade približno jednake veličine (na primer, srednji krompir na četiri dela), i sve skuvajte u kipućoj slanoj vodi. Ocedite, pa povrće na maslacu, u posudi u kojoj ćete služiti jelo, kratko propržite. Začinite po ukusu i ulijte pavlaku uz stalno mešanje. Kuvajte dok ne postignete željenu gustinu. 

Vreme pripreme: 25 minuta.

Zapečen krompir

Sastojci:

  • 5 velikih krompira
  • 3 glavice luka
  • 2 paprike
  • 1 kobasica
  • 3 kašike začina po želji (italijanska ili provansalska mešavina)
  • so, biber, ulje
  • 3-4 dl pavlake za kuvanje

Priprema: Krompir isecite na kolutove i kuvajte ga u slanoj vodi oko 30 minuta. Luk i kobasicu isecite na kolutove, a papriku na tračice. Vatrostalnu posudu podmažite i stavite polovinu krompira, preko krompira luk, sledeći sloj je paprika, i na kraju kobasice. Pospite mešavinom začina po ukusu, posolite, pobiberite, stavite malo čilija. Sve pokrijte drugom polovinom krompira, zalijte pavlakom i pokapajte s nekoliko kapi ulja. Pecite na 200 stepeni sat do sat i po vremena, da krompir dobije lepu hrskavu koricu. 

Vreme pripreme: 2 sata.

Kaubojski krompir

Sastojci:

  • 1 kg sitnijeg krompira
  • 4 crvena feferona
  • 2 glavice luka
  • 50 g mesnate slanine
  • kajenski biber
  • 2 kašičice ulja
  • 150 g crvenog pasulja (iz konzerve)
  • 150 g zrna kukuruza (iz konzerve ili zmarzivača)
  • 1 kašika putera
  • 4 jaja
  • so, biber

Priprema: Krompir oljuštite, operite i po dužini isecite na polovine ili četvrtine. Feferone očistite i nasecite na tračice, luk na kriške, a slaninu na šire ploške. Rernu zagrejte na 200 °C.U niski pekač stavite krompir, luk i feferone pa ih začinite solju, biberom i kajenskim biberom.

Poprskajte ih uljem, po tome složite parčad slanine pa sve zajedno pecite u zagrejanoj rerni 30-40 minuta. Jelo povremeno okrećite. Pasulj i kukuruz ocedite pa ih umešajte u krompir 10 minuta pre kraja. Dok se krompir peče, u tiganju zagrejte puter, ispržite jaja na oko pa ih pre posluživanja stavite na krompir i sve zajedno poslužite.

Vreme pripreme: 90 minuta.

Tekst: Lisa




bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt