ENERGETSKE PLOČICE SA MALINAMA: slatki keks sa voćem (RECEPT)

ENERGETSKE PLOČICE SA MALINAMA: slatki keks sa voćem (RECEPT) Foto: Shutterstock
  • Sastojci:
  •  
  • Za testo:
  • 150 g integralnog raženog brašna
  • oko 250 g integralnog pšeničnog brašna
  • 1 supena kašika lanenog semena
  • 1 supena kašika ječmenih pahuljica
  • 1 supena kašika crnog susama
  • 70 g belog susama
  • 20 g mlevenog lana
  • 3 supene kašike smeđeg šećera
  • 3 supene kašike meda
  • sok od 25 g očišćenog đumbira
  • 40 ml ulja
  • 200 ml belog vina
  • na vrh kafene kašičice sode bikarbone
  • 1/2 kesice praška za pecivo (6 g)
  •  
  • Za fil:
  •  
  • 300 g malina 
  • 150 ml vode
  • 2 supene kašike meda
  • 3 supene kašike smeđeg šećera
  • 90 g (6 punih supenih kašika pšeničnog griza)
  • I još:

  • po želji malo svežih malina

    Priprema:

U suvom tiganju, na srednjoj  temperaturi propržiti susam, laneno seme i ječmene pahuljice. Mešati, pa kada zamiriše i susam počne da pucketa, skloniti sa šporeta, dodati mleveni lan, promešati i ostaviti da se prohladi. 

Pomešati raženo brašno sa 150 g pšeničnog, sodom bikarbonom i praškom za pecivo. Sve dobro promešati i dodati šećer, med, ulje i vino. 

Đumbir oljuštiti i izrendati na krupno, pa iscediti sok. 

Isceđen sok dodati u testo i sve promešati varjačom, pa onda dodavati brašna koliko je potrebno da se umesi testo koje se ne lepi za ruke. Potroši se oko 380 g, a ostatak se iskoristi za posipanje radne površine i samog testa prilikom razvijanja oklagijom.

Testo podeliti na dva jednaka dela. 

Jedan deo testa razviti na papiru za pečenje, a drugi na radnoj površini.

Kada se testo razvija na radnoj površini, ona se mora dobro posuti brašnom. Prilikom razvijanja testa, potrudite se da razvijete testo istog oblika (bar približno) i što tanje.

Tek kada se testo razvije, praviti fil.

Priprema fila:

Maline staviti da se kuvaju sa vodom, šećerom i medom. Ja sam koristila zamrznute, a ako se koriste sveže, prethodno ih oprati.

Od momenta kada smesa proključa, kuvati još 2, 3 minuta.

Skloniti sa šporeta, sipati griz i promešati žicom. Vratiti na šporet i kuvati još minut, dva. 

Fil treba da bude gust, pa ako je potrebno, dodati još malo griza. 

Završni deo:

Vrućim filom premazati jedan deo testa i odmah ga nožem razmazati po celom testu.

Testo koje je razvučeno na papiru za pečenje staviti preko fila i skinuti papir. Ako negde ima viška testa, a negde nedostaje, slobodno otkinite višak i stavite na nedostajući deo. Zatim oklagijom blago pređite preko testa.

Testo iseći na željene oblike (na primer, trouglove) i staviti u pleh od rerne obložen papirom za pečenje (ovo je količina za 2 pleha).

Rernu zagrejati na 180 stepeni C i peći trouglove oko 20 minuta, u zavisnosti od rerne i toga da li volite hrskavije ili mekše pločice. 

Izvor: Kuvanje online




Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt