MNOGI NE ZNAJU! BELO MESO IMA DVA RAZLIČITA DELA: evo šta sadrži pileći file i kako da ga spremate

MNOGI NE ZNAJU! BELO MESO IMA DVA RAZLIČITA DELA: evo šta sadrži pileći file i kako da ga spremate Foto: Shutterstock

Pileći file je naziv za kraći i tanji deo belog mesa pileta koji se nalazi u donjem delu, odmah pored grudne kosti, piše Lepa&Srećna.

U srpskim mesarama ovaj deo se, skoro po pravilu, ne prodaje odvojeno ali ćete ga u mnogim drugim zemljama pronaći.

Ovo parče živinskog mesa je veoma ukusno i vrlo mekano, naročito ako se pripremi na poseban način pre termičke obrade.

Dovoljno je da ga na nekoliko mesta izbodete viljuškom i utrljate začine pa ostavite da postoji na hladnom pre prženja ili dinstanja.

Ukoliko napravite i neku jednostavnu marinadu (možda utrljate malo maslinovog ulja, senfa ili limunovog soka), termička obrada može da bude još kraća.

mnogi-ne-znaju-belo-meso-ima-dva-razlicita-dela-evo-sta-sadrzi-pileci-file-i-kako-da-ga-spremate-1

Od varijanti sa začinima, isprobajte i alevu papriku, mleveni biber ili sitno seckan list bosiljka, a možete ostaviti file i u marinadi sa mlevenom sušenom žalfijom - dobićete potpuno drugačiji ukus.

Postoji i razlika u samom sastavu mesa pilećih grudi i pilećeg filea.

File ima više kalorija, a manje vitamina i minerala.

Zato je dobro spremati ga na što manje masnoće, a da biste iskoristili i njegovu mekoću, savetujemo da ga pripremite na pari.

Dovoljno je da ugrejete šerpu sa debljim dnom i malo vode, pa kad provri spustite komade filea i dinstate na pari dok ne omekšaju. Uz njih možete na pari pripremiti i šargarepu kao prilog.

mnogi-ne-znaju-belo-meso-ima-dva-razlicita-dela-evo-sta-sadrzi-pileci-file-i-kako-da-ga-spremate-2

Odličan način da pripremite pileći file jeste da poređate začinjene komade na pek-papir ili foliju, dobro zatvorite i pečete u vreloj rerni dvadesetak minuta.

Servirajte uz bareni pirinač s povrćem.

Pileći file se često koristi za pripremu brzih jela kao što su pileći uštipci, ražnjići ili medaljoni. Međutim, nije sigurno da ćete - ako naručite pileći file u restoranu - dobiti baš file a ne samo usko rezane trake pilećih grudi. Znalci će, ipak, primetiti razliku!

pinterest_file

Izvor: Lepa&Srećna




Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt