DOMAĆI KVASAC ZA HLEB ILI PECIVO PO RECEPTU NAŠIH BAKA: treba vam samo jedan krompir (RECEPT)

DOMAĆI KVASAC ZA HLEB ILI PECIVO PO RECEPTU NAŠIH BAKA: treba vam samo jedan krompir (RECEPT) Foto: Shutterstock
  • Sastojci:
  • veći krompir (da stane u šaku)
  • 1 l vode
  • supena kašika šećera
  • staklena tegla od litar

Priprema:

Oprati i očistiti krompir pa ga iseckati na kockice i obariti u litar vode dok se ne skuva.

Izvadite krompir i ostavite vodu (nemojte je bacati). Vruć krompir sa šećerom ispasirati tako da se dobije jedinstvena i meka masa, kao za krompir pire, bez grudvica.

Ovu masu preručiti u teglu i dodati vodu u kojoj je kvasac obaren. Nemojte dodavati svu vodu, nego ostavite mesta da krompir, odnosno "kvasac" naraste (neka voda i krompir zauzmu pola zapremine tegle).

Zatvorite teglu čistom gazom i gumicom za tegle. Ostavite teglu na sobnoj temperaturi da stoji do četiri dana, odnosno dok ne primetite da je vrenje počelo.

Dobićete dovoljnu količinu da nekoliko puta (tri do četiri) umesite  pecivo ili hleb. Ovakav kavasac  može da stoji u frižideru još oko nedelju dana.

Izvor: Lepa & Srećna




Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt