ZABORAVLJENA JELA SRBIJE - GRUŽA: napravite svinjsku plećku po proverenom receptu

Vodič za gastronomiju i turizam kroz Zaboravljena jela Srbije predstavlja vam specijalitete domaće kuhinje i turističke atrakcije predela u kojima su nastali.

ZABORAVLJENA JELA SRBIJE - GRUŽA: napravite svinjsku plećku po proverenom receptu Foto: Shutterstock

U okviru projekta Zaboravljena jela Srbije, obilazimo našu zemlju, istražujemo veličanstvene predele i probamo autentične ukuse. Put nas je doveo i u srce Srbije, u Gružu gde se upoznajemo sa lokalnim specijalitetima.

Za početak, uživajte u video prilogu, a onda pročitajte i recepte ispod...

 

  • Sastojci:
  •  
  • 3 kg svinjske plećke (s kožom)
  • 80 g meda
  • 2 kašike senfa
  • so, beli biber

Priprema:

Plećku operite i osušite. Oštrim nožem uzduž i popreko zarežite kožu u vidu mreže, zatim začinite i premažite mešavinom meda i senfa.

Plećku prekrijte folijom ili stavite u pekač i poklopite, i pecite u rerni na 180 stepeni, računajući otprilike jedan sat za svaki kilogram mesa.

Pola sata pre kraja pečenja skinite foliju, da se kožica lepo zapeče.

ZABORAVLJENA JELA SRBIJE: GRUŽA: napravite svinjsku plećku po proverenom receptu

Salata od boranije

  • Sastojci:
  •  
  • 1 kg boranije
  • 4 čena belog luka
  • 1 glavica
  • crnog luka
  • 1-3 ljute papričice
  • 1 kašika ulja
  • so
  • I još, po želji:
  • 2 kuvana jajeta

Priprema:

Boraniju kuvajte u slanoj vodi oko pola sata, ocedite i ohladite.

Propržite iseckan crni i beli luk, pa pomešajte s boranijom i posolite po ukusu.

Pospite sitno seckanom ljutom papričicom.

Po želji, servirajte s kolutovima kuvanih jaja.

 

Kolač s jabukama

 

  • Sastojci:
  • 300 g brašna
  • 4 jajeta
  • 2 šolje šećera
  • 1 šolja ulja
  • 1 kašičica cimeta
  • 2 ravne kašičice sode bikarbone
  • 1 kg jabuka
  • prah-šećer, po želji

Priprema:

Umutite belanca sa šećerom, dodajte jedno po jedno žumance i ulje, pa umešajte cimet, sodu bikarbonu i brašno.

Dobro izmešajte i na kraju ubacite oljuštene, narendane i oceđene jabuke.

Ujednačite masu i sipajte u podmazan pleh, pa pecite na 250 stepeni dok ne porumeni.

Kolač secite na kocke i po želji pospite prah-šećerom.

ZABORAVLJENA JELA SRBIJE: GRUŽA: napravite svinjsku plećku po proverenom receptu

Dok ste u Gruži, evo šta obavezno treba da posetite u ovom kraju Šumadije




Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt