ZABORAVLJENA JELA SRBIJE - HOMOLJE: ukusna pita od pasulja po starom receptu domaćica

Vodič za gastronomiju i turizam kroz Zaboravljena jela Srbije predstavlja vam specijalitete domaće kuhinje i turističke atrakcije predela u kojima su nastali.

ZABORAVLJENA JELA SRBIJE - HOMOLJE: ukusna pita od pasulja po starom receptu domaćica Foto: Shutterstock

U okviru projekta Zaboravljena jela Srbije, obilazimo našu zemlju, istražujemo veličanstvene predele i probamo autentične ukuse. Put nas vodi u Homolje

Pita od pasulja

  • Sastojci:
  • 250 g brašna
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašika sirćeta
  • navrh noža soli
  • 9 kašika hladne vode
  • Fil:
  • 1/2 kg kuvanog pasulja
  • 2 struka mladog crnog luka
  • 300 g šampinjona
  • 1 dl bujona od povrća
  • 2 šargarepe
  • 1 kašika seckanog peršuna
  • 1 kašika senfa
  • so, biber
  • I još:
  • 2 čena belog luka
  • 4 kašike ulja
  • 2 kašike mlevenih oraha

Priprema:

U brašno dodajte so, ulje, sirće, vodu i mesite testo petnaestak minuta.

Podelite ga na onoliko delova koliko kora želite, svaki deo premesite, stavite na dasku posutu brašnom, premažite s malo ulja i ostavite na sobnoj temperaturi 20 minuta.

Za to vreme napravite fil:

Na zagrejanom ulju propržite seckan luk, dodajte rendanu šargarepu, dinstane pečurke (s bujonom), kuvani pasulj i začine.

Uz mešanje pržite 2-3 minuta, dodajte peršun i ostavite da se ohladi, pa dodajte senf i promešajte.

Svaki deo testa razvijte na debljinu 2-3 mm i ostavite sa strane.

Kore premažite uljem, odozgo stavite rendan beli luk, izbodite viljuškom na nekoliko mesta, stavite fil i pospite orasima.

Tako uvijte sve kore, premažite mešavinom ulja i vode i stavite u pleh postavljen pek-papirom.

Pecite na 200 stepeni 20 minuta, potom smanjite temperaturu na 180 stepeni i nastavite s pečenjem još 20-25 minuta.

Pečenu pitu izvadite iz rerne, poprskajte s malo vode, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se prohladi.

POGLEDAJTE VIDEO SA DETALJNIM UPUTSTVOM ZA PRIPREMU OVE ODLIČNE PITE, A U NASTAVKU TEKSTA SLEDI JOŠ SPECIJALITETA!

Homoljska čorba od koprive

  • Sastojci:
  •  
  • 1 kg telećih kostiju
  • 500 g kopriva
  • 1 uvrh puna kašika masti
  • 1 kašika brašna
  • 100 g slanine
  • 1 dl pavlake
  • so, biber

Priprema:

Skuvajte kosti za bujon: nalijte vodu tek da ogrezne, a kad provri, posolite, kuvajte još 20-30 minuta i procedite.

Odvojeno skuvajte koprivu u slanoj vodi i naseckajte.

Na masti propržite brašno, dodajte koprivu, izmešajte i nalijte bujonom.

Slaninu iseckajte na kockice, propržite i umešajte u čorbu.

Ostavite da provri, pa doterajte ukus solju i biberom, sklonite s vatre, umešajte pavlaku i odmah poslužite.

ZABORAVLJENA JELA SRBIJE: HOMOLJE: ukusna pita od pasulja po starom receptu domaćica

POGLEDAJTE DETALJNO UPUTSTVO ZA PRIPREMU OVE ZDRAVE ČORBE U NAŠEM VIDEO KLIPU A U NASTAVKU TEKSTA PROČITAJTE KOJA MESTA OBAVEZNO MORATE POSETITI U OVOM KRAJU!

Kada vas put nanese u ovaj živopisni kraj istočne Srbije, obavezno bi trebalo da posetite dva bisera prirode - Krupajsko vrelo i vrelo Mlave! Pogledajte nezaboravne slike u nastavku teksta!




Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt