- Sastojci:
- Za koru:
- 250 gr mlevenog keksa
- 50 gr mlevenih oraha
- 5 kašika putera
- Za fil:
- 200 gr krem sira
- 200 gr šećera
- 3 kašike brašna
- 4 jajeta
- 200 ml kisele pavlake
- 2 zrele banane
- 1 kašičica ekstrakta banane
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- Za glazuru:
- 1 ravna kašika želatina u granulama
- 3 kašike hladne vode
- 200 ml mleka
- 70 g šećera
- 4 žumanceta
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 300 ml šlaga
Priprema:
Ugrejte rernu na 175C stepeni.
Podmažite okrugli kalup za tortu sa patentom.
Izmešajte mleveni keks, orahe i otopljeni puter pa mešavinu sipajte u kalup i čvrsto pritisnite na dno.
Za fil, umutite sir mikserom. Izmešajte šećer i brašno pa dodajte muteći u sir.
Umešajte jedno po jedno jaje.
Dodajte pasirane banane i ekstrakte od banane i vanile.
Sipajte smesu u kalup, preko kore.
Umotajte dno kalupa u aluminijumsku foliju kako vam voda ne bi prodrla u kalup.
Stavite kalup u veliki, dublji pleh ili šerpu, pa sipajte vodu u taj pleh do polovine kalupa.
Stavite u zagrejanu rernu i pecite 45 minuta.
Isključite rernu, ali ne otvarajte vrata već ostavite da stoji sat vemena.
Pažljivo izvadite kalup iz vode, pa skinite foliju.
Oštrim nožem prođite između ivica torte i kalupa da odvojite masu.
Sada ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa stavite u frižider.
Za glazuru, prelijte želatin hladnom vodom pa ga ostavite da omekša.
Ugrejte mleko.
Umutite penasto šećer i žumanca pa sipajte trećinu toplog mleka muteći, a onda ovu smesu vratite u ostatak mleka.
Kuvajte na tihoj vatri, neprekidno mešajući sve dok se ne zgusne.
Sklonite s vatre pa dodajte omekšali želatin i mutite dok se sve ne sjedini.
Dodajte vanilu, umutite i prekrijte površinu tankom folijom da se ne uhvati korica.
Hladite jedan sat u frižideru.
Umutite šlag pa u njega dodajte pažljivo masu za glazuru od jaja i želatina.
Premažite tortu vanila kremastom glazurom i držite u frižideru do serviranja.
Pred samo sečenje, provucite ivicu mokrog noža između kalupa i torte, da dobijete čiste stranice i lepe parčiće za serviranje.
Izvor: Lepa & Srećna
RECEPTI ZA TORTE I KOLAČE SA BANANAMA