KREM TORTA SA BANANAMA: čizkejk sa vanila kremastom glazurom (RECEPT)

Ako volite kremaste torte, a želite tortu koja se lepo seče i drži oblik, idealan je banana čizkejk!

KREM TORTA SA BANANAMA: čizkejk sa vanila kremastom glazurom (RECEPT) Foto: Shutterstock
  • Sastojci:
  • Za koru:
  • 250 gr mlevenog keksa
  • 50 gr mlevenih oraha
  • 5 kašika putera
  • Za fil:
  • 200 gr krem sira
  • 200 gr šećera
  • 3 kašike brašna
  • 4 jajeta
  • 200 ml kisele pavlake
  • 2 zrele banane
  • 1 kašičica ekstrakta banane
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • Za glazuru:
  • 1 ravna kašika želatina u granulama
  • 3 kašike hladne vode
  • 200 ml mleka
  • 70 g šećera
  • 4 žumanceta
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 300 ml šlaga

Priprema:

Ugrejte rernu na 175C stepeni.

Podmažite okrugli kalup za tortu sa patentom.

Izmešajte mleveni keks, orahe i otopljeni puter pa mešavinu sipajte u kalup i čvrsto pritisnite na dno.

Za fil, umutite sir mikserom. Izmešajte šećer i brašno pa dodajte muteći u sir.

Umešajte jedno po jedno jaje.

Dodajte pasirane banane i ekstrakte od banane i vanile.

Sipajte smesu u kalup, preko kore.

Umotajte dno kalupa u aluminijumsku foliju kako vam voda ne bi prodrla u kalup.

Stavite kalup u veliki, dublji pleh ili šerpu, pa sipajte vodu u taj pleh do polovine kalupa.

Stavite u zagrejanu rernu i pecite 45 minuta.

Isključite rernu, ali ne otvarajte vrata već ostavite da stoji sat vemena.

Pažljivo izvadite kalup iz vode, pa skinite foliju.

Oštrim nožem prođite između ivica torte i kalupa da odvojite masu.

Sada ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa stavite u frižider.

Za glazuru, prelijte želatin hladnom vodom pa ga ostavite da omekša.

Ugrejte mleko.

Umutite penasto šećer i žumanca pa sipajte trećinu toplog mleka muteći, a onda ovu smesu vratite u ostatak mleka.

Kuvajte na tihoj vatri, neprekidno mešajući sve dok se ne zgusne.

Sklonite s vatre pa dodajte omekšali želatin i mutite dok se sve ne sjedini.

Dodajte vanilu, umutite i prekrijte površinu tankom folijom da se ne uhvati korica.

Hladite jedan sat u frižideru.

Umutite šlag pa u njega dodajte pažljivo masu za glazuru od jaja i želatina.

Premažite tortu vanila kremastom glazurom i držite u frižideru do serviranja.

Pred samo sečenje, provucite ivicu mokrog noža između kalupa i torte, da dobijete čiste stranice i lepe parčiće za serviranje.

Izvor: Lepa & Srećna

RECEPTI ZA TORTE I KOLAČE SA BANANAMA

 

 

 




bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt