HLEB SA KUKURUZNIM BRAŠNOM: vazdušasta vekna ostaje sveža nekoliko dana (RECEPT)

Mešavina belog i kukuruznog brašna odličan je start za fino, vazdušasto hlebno testo!

HLEB SA KUKURUZNIM BRAŠNOM: vazdušasta vekna ostaje sveža nekoliko dana (RECEPT) Foto: Shutterstock
  • Sastojci:
  • 8 g suvog kvasca
  • 65 ml toplog mleka
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 60 g otopljenog i ohlađenog putera
  • 300 ml jogurta ili kefira (može i mleko)
  • 1 jaje
  • 150 g krupnije mlevenog kukuruznog brašna
  • 400 g belog brašna
  • +50 g za doradu testa

Priprema:

U veću zdelu sipati toplo mleko, kašičicu šećera i suvi kvasac, promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

Otopiti puter i ostaviti da se ohladi.

Jaje blago umutiti viljuškom.

Brašno prosejati i sjediniti sa kukuruznim brašnom i dobro izmešati zajedno.

U nadošli kvasac dodati jaje, so, jogurt, ( umesto jogurta možete da koristite obično mleko samo 250 ml jer mleko je ređe od jogurta, ali meni su svi hlebovi koji su pravljeni sa kefirom, jogurtom ili mlaćenicom mnogo bolji i duže su mekani) otopljen puter i sve mikserom sjediniti.

Mikser neka radi a vi dodajte 400 g brašna koje ste izmešali sa kukuruznim brašnom i sjediniti sve zajedno.

Mutite mikserom oko 5 minuta ili možete mesiti rukom ali testo je dosta lepljivo onda dodavati po malo od onih 50 g koje ste ostavili na stranu.

Oprati zdelu pa je premazati sa nekoliko kapi ulja i spustiti testo, koje ste oblikovali u obliku lopte i blago okrenuti nekoliko puta testo da se i ono malo naulji.

Pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.

U zavisnosti od toplote prostorije, može da narasta i do 2 sata.

Naraslo testo sipati na radnu površinu i rastanjiti u pravougaonik, dužina testa neka vam bude koliko je i dužina pleha (recimo 10cm X 30cm).

Plehove premazati sa malo omekšalog putera i dobro posuti kukuruznim brašnom.

Rastanjeno testo zaviti u rolat. Tako pripremljeno testo preneti u pleh i posuti i odozgore sa kukuruznim brašnom, ako se kukuruz ne lepi za testo, prethodno premažite blago sa malo vode pa tek onda pospite kukuruznim brašnom.

Pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo popuni pleh.

Umesto hleba možete praviti i male kajzerice, testo podelite na 12 do 14 loptica i njih staviti na pleh, koji ste prekrili pek papirom i posuti ih kukuruznim brašnom, pokriti i ostaviti na toplom da se kajzerice udvostruče.

Uključiti rernu na 170°C i kad se rerna zagrejala staviti hleb da se peče i peći oko 30 do 40 minuta ili dok vam lepo ne porumeni odozgo.

Ako pečete kajzerice, rernu zagrejati na 190°C i peći ih oko 10 do 15 minuta ili dok vam ne porumene, ako počne previše da rumeni odozgore prekriti pek papirom.

Ispečen hleb ostaviti u kalupu nekoliko minuta, izvaditi hleb iz kalupa i ostaviti na žici da se hleb ohladi.

Seći nožem za hleb i poslužiti onako kako vi volite.

Ako se ostavi u nekoj providnoj kesi i dobro zatvori, može da vam traje i nekoliko dana.

Izvor: Pomoravka

RECEPTI ZA HLEB, PITE I PECIVA




bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt