KIJEVSKA TORTA JE REMEK-DELO POSLASTICA: pusla prozračne kore i fil sa orasima čine veliku tortu koja se brzo jede (RECEPT)

Starinska torta počinjala bi da se pravi dan unapred - jaja bi se ostavljala na sobnu temperaturu, preko noći da bi se belanca lako mutila sutradan!

KIJEVSKA TORTA JE REMEK-DELO POSLASTICA: pusla prozračne kore i fil sa orasima čine veliku tortu koja se brzo jede (RECEPT) Foto: Shutterstock
  • Sastojci:
  • Za kore:
  • 3 x 5 belanca
  • 3 x 10 kašika šećera u prahu
  • 3 x 5 kašika mlevenih oraha
  • 3 x 2 kašika brašna
  • Za krem:
  • 1 litar mleka
  • 15 žumanaca
  • 10 kašika sećera
  • 9 kašika brašna
  • 250 gr šećera u prahu
  • 250 gr margarina/maslaca
  • 150 gr mlevenih oraha
  • malo mleka da se popare orasi
  • 200 gr čokolade
  • 3 kesice šlag krema od vanile
  • 200 ml mleka ili kisele vode za šlag krem

Priprema:

Napraviti 3 korice od po 5 belanaca, 10 kašika šećera u prahu, 5 kašika oraha i 2 kašike brašna.

Brašno i orahe pomešati i lagano varjačom umešati u umućena belanca. Peći na 180 stepeni oko 25 minuta svaku koru. Kad su pečene, pokriti ih krpom dok spremate krem.

Krem: 7 žumanaca pomešati sa 10 kašika šećera i 9 kašika brašna i skuvati krem u 1l mleka. Umutiti 8 žumanaca sa 250g prah sećera.

Posebno umutiti 250g margarina, pa izmešati sa umućenim žumancima i sve izjednačiti sa ohlađeniim kremom.

1/3 fila izdvojiti i dodati 150g oraha poparenih mlekom (potrebno je malo mleka da bude kašasto).

U preostale 2/3 fila dodati 200g otopljene čokolade na sasvim tihoj vatri. Umutiti 3 šlag krema od vanile sa mlekom ili kiselom vodom i filovati: kora, šlag, crni fil, kora, šlag, beli fil, kora, šlag, crni fil. Staviti šlag po ivicama. Crnog fila ima najviše.

Torta je toliko kremasta da se kore jedva osećaju, ispadne dosta velika, ali se brzo i pojede jer je lepša od bilo koje čokolade.

Izvor: Najbolji recepti / Tradicionalnirecepti.com

 




bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt