GIBANICA GUŽVARA - NAJLEPŠI RECEPT ZA DIJASPORU: kombinacija sira koja daje ukus za omiljeni srpski specijalitet (RECEPT)

Od kombinacije feta sira i presovanog šopskog sira (cottage cheese) možete napraviti fil za gibanicu koji najviše podseća na originalni specijalitet!

GIBANICA GUŽVARA - NAJLEPŠI RECEPT ZA DIJASPORU: kombinacija sira koja daje ukus za omiljeni srpski specijalitet (RECEPT) Foto: Shutterstock
  • Sastojci:
  •  
  • 1 pakovanje kora za pite i gibanice
  • 400 g feta sira
  • pola kesice praška za pecivo
  • 3 jaja
  • 200 ml vruće vode
  • i još: 75 ml ulja
  • 1 jaje
  • 100 ml kisele vode

Priprema:

U veću zdelu izmrviti sir što sitnije možete da, takoreći, nema grudvica (može se staviti 200 g sitnog mladog a za vas koji ste u Kanadi to je pressed cottage) sira i 200 g feta sira, koji se sitno izmrvi.

Dodati 3 jaja i sve dobro sjediniti, doliti 200 ml vruće vode i dodati prašak za pecivo i promešati.

Pekač, u koji pečete gibanicu vrlo malo podmazati od onih 75 ml ulja po dnu i po stranicama, uzeti 4 kore i staviti ih u pekač, ali tako da vam kore vise sa svih strana, u sredini staviti još 2 kore ali ih malo pogužvati.
Ostaviti 3 kore sa strane.

U zdelu sa sirom stavljati po jednu koru i svaku koru dobro umočiti u masu, dodavati po jednu koru te i nju dobro zamočiti i tako nastaviti dok imate kora, na kraju sve te kore, viljuškom ili rukom dobro namočiti još jednom sa smesom od sira i jaja i vaditi ih rukom i ređati na kore koje ste prethodno stavili u pekač.

Tečnost i grudvice sira, ako je ostalo u zdeli, preliti preko izgužvanih namočenih kora.

Na kraju pokriti blago izgužvanim korama koje ste ostavili na stranu.

Preklopiti preko korama koje vise preko pekača.

U činiji u kojoj je bio sir, umutiti jedno jaje, dodati preostalo ulje i kiselu vodu i polako prelivati preko gornje kore, četkicom razmazati svuda po kori.

Iseći gibanicu na 4 dela da vam uđe malo tečnost koju ste prelili preko kore.

Uključiti rernu na 200°C i peći gibanicu oko 30 do 40 minuta.

Izvaditi je i ostaviti da odstoji 15 minuta. Možete je pokriti kuhinjskom krpom kad se ispeče, a ako volite da gornja kora bude hrskava, nemojte pokrivati.

Iseći na komade i poslužiti toplu sa jogurtom, kiselim mlekom ili pivom...

Napomena: ako nemate naše kore za pite i gibanice, u Kanadi se mogu naći domaće kore - 12 u pakovanju (4 stavite dole u pekač, jednu ostavite za prekrivanje cele gibanice, a ostalih 7 stavite u smesu od jaja i mleka).

Izvor: Pomoravka
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt