ZABORAVLJENA JELA SRBIJE - VOJVODINA: valjušci su neizostavni deo svake trpeze

Vodič za gastronomiju i turizam kroz Zaboravljena jela Srbije predstavlja vam specijalitete domaće kuhinje i turističke atrakcije predela u kojima su nastali.

ZABORAVLJENA JELA SRBIJE - VOJVODINA: valjušci su neizostavni deo svake trpeze Foto: Shutterstock

U okviru projekta Zaboravljena jela Srbije, ovog leta obilazimo našu zemlju, istražujemo veličanstvene predele i probamo autentične ukuse. Put nas vodi u Vojvodinu

Valjušci (šufnudle, njoke, nudle...)

Sastojci:

  • 3-4 srednja krompira
  • 400 g brašna
  • 2 jajeta
  • malo soli
  • 50 g maslaca
  • 1 kašika ulja
  • I još:
  • 1 . varijanta:
  • mleveni keks
  • šećer
  • preliv iz slatka od višanja
  • 2. varijanta:
  • mleveni mak
  • vanilin-šećer
  • šećer

Priprema:

Krompir skuvajte u ljusci u slanoj vodi. Oljuštite ga, ispasirajte, dodajte maslac i ulje, i sve lepo sjedinite. Umešajte jaja, malo posolite žumanca, ujednačite masu i postepeno dodajte 300 g brašna. Mesite kao i svako drugo testo, dodajući po malo brašna na radnu površinu da se testo ne bi lepilo.

Uvijte u kesu (da se ne bi napravila korica) i stavite u frižider na pola sata. Podelite testo u valjke, secite parčad dužine 1-2 cm, pa ih rastanjite rukom. Kuvajte ih u ključaloj vodi s malo ulja dok ne isplivaju na površinu.

Procedite valjuške, pa ih pospite keksom i šećerom, i prelijte slatkom od višanja. Ako više volite mak, onda ih pospite makom, vanilin-šećerom i šećerom.

 

Makovnjača

ZABORAVLJENA JELA SRBIJE - VOJVODINA: valjušci su neizostavni deo svake trpeze

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • 1 kockica kvasca
  • 5 dl mleka
  • 1 jaje
  • 1 dl ulja
  • 1 kašika šećera
  • malo soli
  • 1/2 limuna
  • 250 g mlevenog maka
  • 3 kašike prah-šećera
  • 1 kašika meda
  • 1 žumance za premazivanje

Priprema:

U 2 dl mlakog mleka razmutite kvasac s 2 kašičice brašna i šećerom, da uskisne. U brašno stavite jaje, malo ga posolite, promešajte, pa dodajte uskisli kvasac, ulje, limunov sok i preostalo mleko. Umesite testo, pokrijte krpom i ostavite barem pola sata da nadođe.

U međuvremenu ga jednom premesite i propremite fil: pomešajte mak, med i prah-šećer.
Nadošlo testo podelite na dva dela, pa ih razvucite, malo poprskajte uljem i premažite filom.

Urolajte, stavite u podmazan pleh i ostavite 15 minuta da miruje, pa premažite žumancetom i pecite na 180 stepeni oko 50 minuta.

Evo šta nikako ne treba propustiti u Vojvodini




bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt