ZABORAVLJENA JELA SRBIJE - JUŽNA PRUGA: kako se priprema prava leskovačka mućkalica

Ovog leta obilazimo našu zemlju, istražujemo veličanstvene predele i probamo autentične ukuse.

Vlasinsko jezero i plutajuća ostrva

Između planina Čemernik, Gramada i Vardenik, na Vlasinskoj visoravni, ušuškalo se istoimeno akumulaciono jezero, nastalo pedestih godina izgradnjom brane. Međutim, to što je čovek umešao prste u njegov nastanak, nikako ne umanjuje njegovu lepotu.

Okruženo je livadama, pašnjacima i šumama, a svežom vodom snabdevaju ga reke Vlasina, Vrla, Jerma, Strvna, Čemerčica kao i Božička, Lisinska i Ljubotenska reka. Prostire se na 16 kvadratnih kilometara, a najviše dubina je 35 m.

Prirodni fenomen jezera čine brojna plutajuća ostrvca od treseta, koja se pojavljuju s podizanjem vodostaja i plove njegovom glatkom površinom.

Jezero pruža velike mogućnosti za ribolov, sport i rekreativnu plovidbu, kao i za oporavak i uživanje u prirodi.

ZABORAVLJENA JELA SRBIJE-JUŽNA PRUGA: kako se priprema prava Leskovačka mućkalica

Đavolja varoš

Ovo pravo čudo prirode i redak fenomen u svetu nalazi se na obroncima Radan planine, na 288 km od Beograda, 89 km od Niša i 27 km od Kuršumlije.

Turisti iz celog sveta dolaze da vide mesto gde je „đavo umešao prste” i napravio zemljane figure s kapama od kamena, koje se još nazivaju zemljanim piramidama i kulama. Ima ih 202, visine od dva do 15 m i smeštene su u dve jaruge, Đavoljoj i Paklenoj.

Čudni zvuci koje proizvodi vetar i neobične prirodne pojave obavijene mistikom, izrodile su mnoge legende o nastanku Đavolje varoši. Prema jednoj, đavoli su hteli da venčaju brata i sestru, pa je viša sila okamenila mladence i svatove da bi sprečila greh.

Iako ne postoji jedinstveno naučno objašnjenje, veruje se da je to rezultat snažnog dejstva vodene erozije na mestu gde je pre više miliona godina postojala vulkanska aktivnost.

Još jedna neobičnost jesu izvori jako kisele vode, Crveno vrelo i Đavolja voda, kao i Žuti potok kojim, usled oksidacije gvožđa, teče žuta voda.

ZABORAVLJENA JELA SRBIJE-JUŽNA PRUGA: kako se priprema prava Leskovačka mućkalica

Niš - najveći grad juga Srbije

Treći je po veličini u zemlji po broju stanovnika i sedište Nišavskog okruga. Od davne prošlosti bio je administrativni, vojni i trgovinski centar, pa su tako u antičkom gradu Naisusu rođeni rimski carevi Konstantin Veliki i Konstancije III.

Najznačajniji kulturno-istorijski spomenici potiču iz rimskog i turskog doba: Medijana, veliko imanje iz 4. veka; Niška tvrđava, najočuvanija na srednjem Balkanu, izgrađena 1723, koja u temeljima krije ostatke rimskog grada; Ćele-kula koju su Turci sagradili od lobanja pobijenih srpskih ustanika u bici na Čegru.

Iz novije istorije, tu su Spomenik oslobodiocima, nacistički logor Crveni krst i Spomen-park Bubanj.

ZABORAVLJENA JELA SRBIJE-JUŽNA PRUGA: kako se priprema prava Leskovačka mućkalica

Izvor: Lepa & Srećna
Prenošenje originalnog sadržaja potpisanog sa Lepa & Srećna dozvoljeno je isključivo uz linkovanje na taj tekst!

bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt