NAJLAKŠA FOKAČA: italijanska tanka pogača sa 3 ukusa (RECEPT)

Fokača se priprema lako, a jede slatko!

NAJLAKŠA FOKAČA: italijanska tanka pogača sa 3 ukusa (RECEPT) Foto: Shutterstock

Fokača je jedan od onih tipičnih italijanskih specijaliteta koji su stvoreni za pripremu subotom popodne, tvrdi Džejmi Oliver, piše Lepa & Srećna.

Testo se mesi brzo i lako, a onda vam preostaje da se igrate sa dodacima - po želji ukućana.

Ako dodate neku finu salatu i hladne ostatke pilećeg pečenja, dobićete nezaboravnu večeru!

  • Sastojci:
  • 400 gr brašna za dizana testa
  • 100 gr glatkog brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1/2 kašičice šećera
  • 300 ml mlake vode
  • maslinovo ulje za premaz
  •  
  • Za dodatke:
  • 1) premaz od paradajza
  • 2 zrela paradajza
  • vinsko ili jabukovo sirće
  • 1 vezica svežeg bosiljka
  • 2 čena belog luka
  • 2) za premaz od sira:
  • 100 gr različitih kačkavalja po želji
  • 1 grančica ruzmarina
  • 3) za premaz od luka
  • 2 glavice crvenog luka
  • nekoliko grančica svežeg timijana
  • sirće balzamiko

Izmešajte brašno sa 1/2 kašičice soli pa u sredini napravite udubljenje.

Izmešajte viljuškom kvasac, šećer i mlaku vodu. Ostavite nekoliko minuta pa kad počne da peni sipajte u udubljenje i mešajte sve viljuškom.

Kad se masa sjedini, izmesite je nekoliko minuta, da dobijete glatko, meko testo.

Premažite maslinovim uljem, poprašite brašnom i stavite u činiju.

Pokrijte je kuhinjskom krpom i ostavite da narasta na toplom oko pola sata.

Uključite rernu da se greje na oko 220 stepeni, pa pripremite premaze.

Iseckajte luk i timijan, pa ih na tihoj vatri propržite uz 2 kašike maslinovog uljua. Posle pet minuta dodajte 6 kašika balsamiko sirćeta, pustite da vri par minuta pa ostavite da se ohladi.

Naseckajte oljušten paradajz i bosiljak, posolite i pobiberite, dodajte malo maslinovog ulja i sirćeta, naseckate oljušten beli luk.

Kad testo naraste, razvucite ga na veličinu pleha, utisnite udubljenja vrhovima prstiju pa sipajte premaze od luka i paradajza - svaki na jednu trećinu testa.

Na preostalu trećinu izrendajte na krupno kačkavalj i iglice ruzmarina. Pobiberite i prelijte s malo maslinovog ulja.

Ostavite da narasta još 20 minuta, pa pecite sledećih 20 minuta dok ne uhvati zlatnu koricu na površini.

Fokača treba da ostane meka u sredini.

Izvor: Lepa & Srećna




bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt