MLADI GRAŠAK JE PRVA SLANA ZIMNICA: kako se zamrzava a kako pasterizuje grašak (RECEPT)

Kako se ostavlja grašak za zimnicu? Predstavljamo vam 2 načina!

MLADI GRAŠAK JE PRVA SLANA ZIMNICA: kako se zamrzava a kako pasterizuje grašak (RECEPT) Foto: Shutterstock

Grašak ima malo kalorija a nekoliko vitamina (A, K, C, B6) a u našoj kuhinji je popularan sastojak variva, supa i salata.

Mladi grašak stiže iz bašti već početkom juna, pa je to idealno vreme da ga ostavite u zimnicu - zamrznut ili pasterizovan u teglama, piše Lepa & Srećna.

Priprema graška počinje na isti način - očišćen grašak dobro operite u hladnoj vodi i ostavite da se ocedi.

Odmerite nešto više vode nego što imate graška pa je stavite da provri.

Sipajte u vodu šećer (kašičicu šećera na kilogram graška) i zatim dodajte i grašak da vri oko 5 minuta, pa ga ocedite.

Kad se ohladi, spreman je za pakovanje u kese i zamrzavanje.

MLADI GRAŠAK JE PRVA SLANA ZIMNICA: kako se zamrzava a kako pasterizuje grašak (RECEPT)

Ako želite da ga pasterizujete i ostavite u teglama (na primer, ako nemate dovoljno mesta u zamrzivaču) na 1 kilogram graška odmerite 1 litar vode, dodajte 1 kašičicu šećera i kašiku soli pa stavite da voda provri. Kad se ova voda prohladi, oceđen grašak koji ste kratko prokuvali prema gornjem uputstvu sipajte u čiste, sterilisane tegle, nalijte vodom i zatvorite hermetički.

Kuvajte tegle 10-15 minuta u većoj posudi - na dno šerpe stavite staru kuhinjsku krpu, a ključala voda treba da dostigne sve do gornjeg ruba tegle (ispod poklopca).
Ostavite tegle u vodi dok se ona ne prohladi, a zatim još tople tegle smestite u korpu i prekrite do sutradan.

Ovako spremljen grašak mora se čuvati na hladnom i tamnom mestu.

MLADI GRAŠAK JE PRVA SLANA ZIMNICA: kako se zamrzava a kako pasterizuje grašak (RECEPT)

Izvor: Lepa & Srećna




bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt