HIPOKRATOVA ČORBA PROTIV TEŠKIH BOLESTI: supa će imati snažno lekovito dejstvo ako je pripremate ovako (RECEPT)

Jednostavna i lekovita supa koji se konzumira kao uobičajni obrok za prevenciju bolesti i očuvanje zdravlja celog organizma.

Recept za Hipokratovu čorbu

  • Sastojci:
  • 1 koren celera srednje veličine
  • 1 koren peršuna srednje veličine
  • 2 glavice luka srednje veličine
  • 2 mala ili jedan veliki praziluk
  • beli luk prema želji (može se dodati i na kraju)
  • malo peršunovog lista
  • 600 g paradajza
  • 400 g krompira

Priprema:

Operite povrće, isecite ga na kriške ili kockice, a možete ga i narendati. Stavite povrće u veliki lonac te dodajte vode u količini dovoljnoj da prekrije povrće. Zagrejte lonac do vrenja, a potom nastavite da kuvate čorbu na laganoj vatri sat i po do dva, dok povrće ne omekša.

Na samom kraju kuvanja dodajte beli luk i dozvoljene začine u manjim količinama. Kuvanu čorbu propasirajte.

Konzumirajte jednu porciju čorbe, a preostalu količinu rashladite i ostavite u frižider.

Lekovito delovanje Hipokratove čorbe:

Čisti i detoksikuje organizam – Toksini akumulirani u organizmu uzročnici su brojnih tegoba poput umora, pospanosti, glavobolje, depresije, nadutosti, zatvora. Osim toga, oni su idealna podloga za razvoj i ubrzano širenje težih bolesti poput dijabetesa, artritisa, reume, kardiovaskularnih bolesti, pneumonije, karcinoma i mnogih drugih oboljenja.

Povrće sadržano u Hipokratovoj čorbi doprinosi snažnoj i temeljnoj detoksikaciji. Paradajz sadrži likopen, biljni pigment iz grupe karotenoida koji svojim antioksidativnim svojstvima štiti jetru od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

To doprinosi normalnoj funkcionalnosti jetre i metabolizma, te eliminaciji toksina iz organizma. Sumpor prisutan u pradajzu, belom luku, crnom luku i praziluku takođe pomaže bržoj i delotvornijoj detoksikaciji.

Peršun je još od antičkog doba poznato sredstvo za čišćenje otrova nakupljenih u telu. Njegova delotvornost se ne dovodi u pitanje, bilo da se konzumira kao samostalna namirnica ili kao dodatak jelima.

Jača imunološki sistem – Imunološki sistem je glavni zaštitnik ljudskog organizma. Za njegovu snagu i pravilno funkcionisanje nužan je adekvatan unos vitamina, minerala, enzima i ostalih hranljivih supstanci.

Hipokratova čorba se priprema od povrća koje obiluje hranljivim supstancama neophodnima za savršeno funkcioniranje imuniteta.

Luk, jedan od sastojaka ove supe, sadrži visok nivo vitamina C kao i brojne druge hranljive supstance, od kojih imunološki sistem ima brojne prednosti.

Na primer, mineral selen podstiče rad imunološkog sistema, a prisutan je u velikim količinama u ovom povrću. Imunološke ćelije kojima nedostaje selena prolaze više oksidacije, što se negativno odražava na njihov razvoj i umnožavanje.

Beli luk se zbog bogatstva antioksidansa nesumnjivo ubraja u snažne saveznike imunološkog sistema. Pomaže u lečenju upale grla, krajnika, uha, suzbijanju herpesa, snižavanju krvnog pritiska, u prevenciji i lečenju gljivičnih oboljenja, kod reumatskih tegoba, bolesti srca i jetre pa čak i teških oboljenja poput leukemije i tumora.

Krompir je od davnina poznat kao dobar prijatelj zdravlja, a novija istraživanja posebno naglašavaju njegove snažne beneficije na ceo imunološki sistem. Isto je i s paradajzom koja sadrži likopen, crveni pigment odgovoran za dobro funkcionisanje imunološkog sistema.

Štiti od raka – Već nebrojeno puta je potvrđeno da se karcinom može uspešno sprečiti, a njegovo širenje usporiti adekvatnom i zdravom ishranom.

Ako obratite pažnju na sastojke Hipokratove supe biće vam jasno zašto je ona idealan obrok za očuvanje zdravlja i prevenciju ove teške i učestale bolesti modernog društva.

Paradajz, luk, peršun, i ostalo povrće obiluju izuzetno jakim antioksidansima koji štite od pojave kancerogenih oboljenja i suzbijaju njihovo širenje.

Još jedna posebnost Hipokratove supe je bogatstvo kalijuma te apsolutna odsutnost natrijuma i bilo kojeg oblika soli.

Izvor: Alternativa za Vas
bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt