5 NAJLEPŠIH VOĆNIH TORTI: osvežavajuće svečane poslastice za prazničnu trpezu

Ako nemate ideju kakav dezert da poslužite posle svečanog ručka, ove osvežavajuće poslastice su savršen izbor!

Najukusnija torta sa jabukama i makom

  • Za koru:
  • 3 jaja
  • 1 dl smeđeg šećera
  • 1 dl maka u zrnu
  • 1 organski limun (korica)
  • 100 g maslaca
  • 1,1 dl mekog kukuruznog brašna
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • Za fil:
  • 5 jabuka
  • 5-6 kašika smeđeg šećera
  • 25 g maslaca
  • limunov sok
  • malo cimeta
  • malo kardamoma
  • za posipanje smeđi šećer u prahu

Priprema

Prosijte brašno sa sodom bikarbonom. Na laganoj vatri otopite maslac. Razdvojite belanca od žumanaca. Umutite žumanca sa pola šećera. Dodajte mak i sitno izrendanu koricu limuna pa dobro izmešajte. Potom naizmenično umešajte prohlađen maslac i brašno sa sodom bikarbonom.

Od belanaca i preostale polovine šećera umutite čvrst šam. Umešajte 1/4-1/3 u testo da ga razmekšate pa pažljivo dodajte ostatak i lagano izmešajte.

Izlijte smesu u kalup prečnika 20 cm, na dno kojeg ste prethodno stavili pek papir. Pecite u prethodno zagejanoj rerni oko 30 minuta na 180 stepeni.

Za to vreme pripremite fil. Očistite jabuke i naseckajte ih na listiće i nakapajte limunovim sokom. Nemojte ih ljuštiti jer će pektin iz kore zgusnuti fil. Koristite organske jabuke.

Na zagrejanom maslacu uz mešanje propržite 4 kašike šećera dok se ne počne karamelizovati – zbog maslaca to neće izgledati kao klasično karamelizovanje, ali videćete laganu promenu boje i stvaranje grumenčića (bitno je da vam ne zagori). Dodajte jabuke sa limunovim sokom, začinite po želji i dinastajte na srednjoj vatri dok jabuke ne omekšaju, a višak tečnosti ne ispari (oko 15 minuta). Ukoliko je potrebno, tokom dinstanja dodajte još šećera.

Fil malo ohladite pa umutite štapnim miskrom. Ohladite uz povremeno mešanje. Ohlađenu koru presecite na dve kore. Donju stavite u kalup, premažite filom i pokrijte drugom korom. Ostavite da se dobro sjedini (najbolje preko noći).




bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt