SVEČANA SLANA TORTA ZA USKRS: dekorativno predjelo za najveseliji praznik (RECEPT)

Ova dekorativna i vrlo ukusna slana torta tako je bogata da može biti jedino predjelo za svečani praznični ručak!

SVEČANA SLANA TORTA ZA USKRS: dekorativno predjelo za najveseliji praznik (RECEPT) Foto: Shutterstock
  • Sastojci:
  • 6 jaja (većih)
  • 6 kašika oštrog brašna tip 400
  • 75 ml ili mala kafena šoljica ulja
  • na vrh noža soli
  • 300 gr spanaća očišćenog od peteljki
  • za fil
  • 300 gr mladog sremskog ("švapskog" sira)
  • 500 gr kisele pavlake
  • 400 gr kvalitetne praške šunke
  • za dekoraciju
  • 10-15 kom čeri paradajza, crveni i zuti
  • 10 kom jaja od prepelice ili 3 kokošja isečena
  • 1 manji krastavac
  • 20-30 crnih maslina
  • 10 vrhova špargli
  • 5 vezica peršuna
  • po želji bosiljak zeleni i crveni
  • 200 gr krem sira ili 150 gr sremskog sira i 50 gr kisele pavlake

Sa spanaća odstranite sve peteljke, operite i blanširajte par minuta da svene. Ohladite ga i dobro ocedite. Možete ga ili iseckati jako sitno ili kratko izblendirajte. Dobijenu masu podelite na dva dela.

Pripremite kalup prečnika 24 cm u kome ćete peći kore za tortu, i odmah isecite 3 kruga od hartije, veličine kalupa za pečenje koje ćete stavljati na dno kalupa svaki put  kad budete sipali testo. Stranice kalupa namazati sa malo putera i pobrašnjaviti ih.

U posudu u kojoj ćete praviti patišpanj za tortu, stavite 2 belanca i mutite ih dok ne postanu čvrsti, a zatim uz stalno mešanje dodajte žumanca, so, 1/3 male kafene soljice ulja i isključite mikser.

Postepeno dodajte brašno, kroz sito, nežno mešajuci žicom za mućenje i na kraju 1/2 obarenog spanaća. Masu prebacite u pripremljen kalup sa obručem i stavite u već zagrejanu rernu na 180 C, da se peče 8-10 minuta. Izvadite pečenu koru iz kalupa, prebacite na rešetku za hladjenje i skinite hartiju na kojoj se pekla.

Ovo ponovite još jedanput i dobili ste drugu koru.

Treća kora je žuta i u njoj nema spanaća.

Dok se kore hlade, napravite fil. Mikserom umutite sir i  kiselu pavlaku. Sitno iseckajte neku vrlo kvalitetnu prašku sunku i dodajte je u masu. Probajte da li je slano i ako treba dosolite.

Nemojte se uplasiti ako vam se učini da će fil biti redak, jer će tokom narednih 24 sata kore upiti višak vlage iz fila i torta će na kraju biti sočna a čvrsta.

Obložite kalup za tortu providnom kuhinjskom folijom a na dno kalupa mozete staviti hartiju za pečenje.

U kalup prvo stavite zeleni patišpanj, premažite ga sa 1/3 fila,

pa stavite žuti patišpanj, nežno pritisnite da se fil izravna, nanesite  1/3 fila i na kraju stavite drugi zeleni patišpanj. Pre nego sto stavite ostatak fila, nežno ga pritisnite i izravnajte.

Kad se filovanje završi, na kalup stavite i obruč, savijte ivice folije preko torte, ako treba, prekrite sa jos folije i stavite u frizider na 24 sata.

Sutradan je izvadite iz obruča i premažite sa 200 gr nekog masnijeg krem sira, tako sto ćete sa 1/2 premazati tortu a drugom polovinom krem sira napravite mala gnezda u koja i oko kojih ćete stavljati dekoraciju.

Na trpezu je iznesite rashladjenu i celu, pa je pred gostima isecite i služite.

Izvor: Coolinarika

 




bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt