KAKO DA NE PUKNU USKRŠNJA JAJA: 6 trikova za kuvanje i farbanje jaja

Svaka domaćica se tokom kuvanja jaja za Uskrs suočila sa ovim problemom. Zato pročitajte ove savete koji će vam pomoći da skuvate savršena uskršnja jaja!

KAKO DA NE PUKNU USKRŠNJA JAJA: 6 trikova za kuvanje i farbanje jaja Foto: Shutterstock

Jaja manje pucaju tokom kuvanja ako su sveža. Njihovu svežinu ćete lako odrediti. Ubacite jedno jaje iz pakovanja u čašu sa vodom. Ako potone, sveže je. Jaje koje je dugo stajalo u prodavnici neće potonuti. Druga važna stvar je čvrstina ljuske. Ona se određuje po boji.

Bela jaja imaju tanju ljusku od tamnijih. Ako nameravate da ih farbate u lukovini, birajte tamnija. Bela su bolja za svetlije boje, ali je rizik da napuknu tokom kuvanja veći.

Izvadite jaja iz frižidera dva-tri sata pre farbanja. Za kuvanje je najbolje da ona budu sobne temperature. Ako kuvate hladna jaja, velika je verovatnoća da će popucati usled nagle promene temperature. Važno je da ih stavite u mlaku vodu, pa tek onda na šporet.

KAKO DA VAM NE PUKNU USKRŠNJA JAJA: 6 trikova da vam ljuska ne napukne tokom kuvanja i farbanja jaja

Kuvajte ih u velikoj šerpi. Ne stavljajte jedna preko drugih i neka ostane malo prostora između njih. Tako se neće međusobno sudarati kad voda počne da vri.

Kuvajte jaja na srednjoj temperaturi jer je tako manja verovatnoća da će popucati. Naime, jako ključanje pomera jaja, pa ona udaraju u zidove šerpe i lakše se lome. Kako voda tokom kuvanja isparava, vi je dolivajte, tako da šerpa uvek bude puna vode.

Posolite vodu u kojoj kuvate jaja. Na dva-tri litra vode stavite dve kašike soli. Ako neko jaje i pukne, belance neće curiti, već će se brzo zgrušati. Takvim jajem ne možete da se kucate, nije ni za poklon, ali će ipak lepo izgledati.

Tekst: Jelena Milentijević

Izvor: Blic žena




bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt