MIMOZA JE PRAVA ŽENSKA TORTA: neobičan oblik i ukusan krem od vanile čine ovu tortu nezaboravnom (RECEPT)

Italijanska torta "mimoza" tipično se priprema za 8. mart ali biće pogodna za svaki praznik, rođendane ili slave!

MIMOZA JE PRAVA ŽENSKA TORTA: neobičan oblik i ukusan krem od vanile čine ovu tortu nezaboravnom (RECEPT) Foto: Shutterstock
  • Sastojci:
  • Za jednu koru (ukupno je potrebno 2 kore):
  • 5 jaja
  • 200 gr šećera
  • 200 gr brašna
  • 1 limun
  • prašak za pecivo
  • Fil:
  • 700 ml mleka
  • 5 žumanaca
  • 90 gr kukuruznog skroba
  • 170 gr šećera
  • aroma vanile
  • 500 ml slatke pavlake

Umutiti belanca, dodati šećer pa žumanca, zatim istruganu koru i sok od jednog limuna. Na kraju dodajte jednu po jedu kašiku brašna i prašak za pecivo. Uključite pećnicu Ispeći na 160 C, neka testo odstoji dok se pećnica ne ugreje, Lepa & Srećna.

Umutite žumanca pa dodajte sjedinjen šećer i skrob - kašiku po kašiku. Dolijte i malo mleka tako da dobijete penastu masu. Ostatak mleka ugrejte i kad bude mlako dodajte umućenu masu. Kuvajte na tihoj vatri dok ne počne da se odvaja sa dna šerpe.

Ostavite da se ohladi i pred samo filovanje dodajte umućen šlag.

Pre filovanja, kore prepolovite po debljini. Sa gornjeg dela prve kore odsecite ivicu u širini od oko 1,5 cm, a sa gornjeg dela druge kore odsecite ivicu u širini od oko 2,5 cm.

Tri sloja kora se filuju i ređaju jedan na drugi - prvo najširi, pa srednji, pa najuži. Sa četvrtog sloja kore treba oštricom noža očistiti sve smeđe površine, tako da ostane bledožuto vazdušasto pečeno testo - nalik na cvetiće mimoze - pa ga naseckati na kockice koje služe za dekoraciju.

Svaki sloj se bogato maže filom, pa se na kraju torta ukrasi iseckanim kockicama.

 

 

 

 

 




bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt