POSNA SARMA NA DVA NAČINA: osnovni recept za posnu sarmu i tradicionalna sarma u zemljanom loncu

Tradicionalni srpski specijalitet - sarma - omiljeno je zimsko jelo i to u obe varijante - posnoj i mrsnoj!

POSNA SARMA NA DVA NAČINA: osnovni recept za posnu sarmu i tradicionalna sarma u zemljanom loncu Foto: Shutterstock
  • 2 glavice kiselog kupusa
  • 300 gr pirinča
  • 3 šargarepe
  • 2 glavice luka
  • ljuta tucana paprika
  • lovorov list
  • so, biber, ulje

Listove kupusa isperite (ako je kupus preslan ili prekiseo, ostavite ga u hladnoj vodi 12-24h) i skinite pažljivo glavnu žilu svakog lista tako da bude tanak i zgodan za uvijanje.

Upržite luk i šargarepu, dodajte prebran i opran pirinač, kratko propržite i začinite po ukusu. Ostavite fil da se ohladi.

Savijajte sarme i slažite ih u podmazan lonac obložen listovima kupusa, a u sredinu stavljajte četvrtke "srca" glavice kupusa. Ubacite poneki lovorov list, dodajte začina po ukusu, pokrijte listovima da ogrezne i kuvajte na tihoj vatri oko 3 časa.

Tradicionalna sarma po pravilu se sprema u zemljanom loncu, na šporetu na drva, popularnom "smederevcu". Sarma se krčka dugo, na ivici šporeta, a po potrebi, treba dolivati vodu kad uvri.

Osnovni recept je isti, s tim što se u ovu sarmu - po pravilu, dodaje i orah - oko 150 gr po glavici kupusa. Orah iseckajte ili ga izmrvite u avanu, pa dodajte kad i pirinač i kratko prodinstajte.

U savremenim verzijama sarme, domaćice rado dodaju i soju u ljuspicama ili ovsene pahuljice, jer one daju dodatnu teksturu jelu. Međutim, orah je neprevaziđeni dodatak - njegova aroma čini posnu sarmu nezaboravnom.

Izvor: Lepa & Srećna

 




bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt