POSNI SLAVSKI RUČAK ZA SVETOG NIKOLU: jelovnik za savršenu posnu trpezu (RECEPTI)

Pročitajte recepte za najlepša posna jela!

POSNI SLAVSKI RUČAK ZA SVETOG NIKOLU: jelovnik za savršenu posnu trpezu (RECEPTI) Foto: Shutterstock / Profimedia

Mnogi pravoslavni Srbi 19. decembra slave Svetog Nikolu, piše Lepa & Srećna. Sveti Nikola uvek pada u vreme Božićnog posta i onda se, u skladu sa posnim danima, sprema posna trpeza.

Pored ukrašavanja i sređivanja kuće, mnoge domaćice razmišljaju o tome koja jela da spreme za slavsku trpezu. Ono što je važno pri pripremi jela jeste da ih treba spremati s ljubavlju i radošću i u skladu sa mogućnostima.

Posna trpeza sastoji se, mahom, od posnog predjela, posne čorbe, posne salate, posne sarme i posnog glavnog jela. Pored jelovnika za ručak i goste svaka slavska trpeza mora da ima sveću, kolač, žito i vino.

Priprema salate i predjela je idealna prilika da domaćica osveži svoj uobičajeni slavski jelovnik. Međutim, mlađe ćemo podsetiti na tradicionalna jela: klasična krompir salata, pite i riblja pašteta i riblja čorba uobičajeno su posluženje na srpskom jelovniku. Sarme su omiljeno jelo na trpezi, a posne sarme po ukusima nikako ne zaostaju sa mrsnim. I na kraju, za glavno jelo možete da služite ribu pripremljenu na razne načine a mi vam predlažemo recepte za savršenu pastrmku, šarana, oslića i soma. Ribu možete da služite uz ukusnu krompir salatu. Posle odličnog slanog posluženja, na kraju se gostima iznesu sitni kolači i torte koje će obradovati svakog sladokusca.

Zato smo za vas izdvojili odlične recepte za savršenu posnu trpezu!

KAKO SE KUVA SLAVSKO ŽITO: recept za najlepše žito za krsnu slavu (FOTO + RECEPT)

Posni slavski rucak za svetog nikolu

  • Sastojci:
  • 300 g pšenice (žita) ''belije''
  • 300 g mlevenih oraha
  • oko 250 g šećera
  • malo vanil šećera
  • muskatni oraščić
  • malo cimeta (bukvalno na vrh noža)

Pšenicu (žito) dobro očistiti od nečistoće i isprati je pod mlazom vode. Staviti je u veći sud (jer bubri prilikom kuvanja) i ostaviti da provri. Kad provri, pustiti da vri par minuta, prosuti vodu (žito ostaje u cediljki), naliti novu, hladnu vodu i ponoviti postupak. Ostaviti da opet provri, baciti vodu, naliti opet čistu hladnu vodu i ostaviti da provri. To radim četiri puta, da bi se voda izbistrila.

U toku kuvanja, neka zrna žita će se već raspuknuti, otvarati se i to je dobro, tako treba.

Kad četvrti put voda uzavri, skloniti posudu sa vatre, staviti na hladno mesto, poklopiti posudu poklopcem, i na nju staviti neki stari jastuk ili ćebe. Posle par sati mirovanja, žito će biti kuvano, i većina zrna raspuknuta i prohlađena.

Žito procediti (sačuvati 2 dl tečnosti) i samleti ga.

U većoj šerpi izmešati žito, mlevene orahe (pre mešanja odvojiti malo mlevenih oraha i poneku lepu polutku za ukrašavanje) i malo šećera. Dodati vanilu, trun cimeta i morskog oraščića (preći par puta preko rendeta, jer ima intenzivan miris i ukus).

Ako ne volite da bude suvo, žitu dodajte pomalo vode od kuvanja.

Probajte, pa po potrebi dodajte još šećera. Ako volite slađe žito, onda ukupno stavite 250 g šećera. 

Žito staviti u lepu činijicu, posuti ga mlevenim orasima i ukrasiti polutkama oraha.

Rano ujutro, na dan krsne slave, domaćin ga odnosi u crkvu, gde ga sveštenik osvešta. Ukućani i gosti se na dan slave, pre ručka, posluže kašičicom žita.

Izvor: Coolinarika

POSNA PROJA

POSNI SLAVSKI RUČAK - posna proja

  • Sastojci:
  • brašno
  • so
  • soda bikarbona

Proju pripremite na sledeći način: pomešajte brašno, so i sodu bikarbonu pa postepeno dolivajte mlaku vodu, dok ne dobijete glatko testo, srednje gustine.

Dobro podmažite tepsiju, naspite proju, poravnajte je i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Gotovu proju isecite na parčad i poslužite toplu ili hladnu kao prilog ili lagani obrok sa jogurtom.

Napomena: Umesto sode bikarbone, možete staviti prašak za pecivo.

Izvor: E recepti

POSNI HLEB OD INTEGRALNOG BRAŠNA

POSNI SLAVSKI RUČAK - HLEB OD INTEGRALNOG BRAŠNA

 

  • Sastojci:
  • 400 g heljdinog brašna
  • 300 g ražanog integralnog brašna 
  • 300 g belog brašna 
  • 100 g mlevenog lana
  • po 100 g propržene golice i suncokreta 
  • kašicica mlevenog kima
  • kašicica majčine dušice 
  • so 
  • 5 kašika hladno ceđenog ulja
  • 5-6 sitno seckanih suvih šljiva
  • kockica kvasca 

 

Razmutite kockicu kvasca sa kašičicom meda i šećera, dodajte čašu vode i kašiku brašna i ostavite nekoliko minuta da nadođe. Sve sastojke stavite u činiju, sipajte kvasac, dodajte po malo mlake vode i zamesite testo.

Ostavite da nadođe 1,5 sat, pa ga premesite.

Pecite hleb pola sata u rerni zagrejanoj na 190 stepeni. 

Recept: Toni Radić / Izvor: Lepa & Srećna

 

 

PITICE SA KISELIM KUPUSOM U MAFIN PLEHU: pikantno posno zdravo jelo za slave i post (RECEPT)

POSNI SLAVSKI RUČAK - pitice sa kiselim kupusom

 

  • Sastojci:
  • 250 gr heljdinih kora
  • 500 gr kiselog kupusa
  • 2 dl kisele vode
  • 4-5 kašika maslinovog ulja
  • kesica praška za pecivo

Kore isitniti i ostaviti u činiji da se suše, povremeno ih promešati da se osuše sa svih strana. Kupus oprati i sitno iseckati u secku, dobro izdinstati na maslinovom ulju, začiniti po želji, ja uvek stavim biber, beli luk u prahu i mlevenu papriku.

U kupus dodati osušene kore, kiselu vodu i prašak za pecivo, zatim sve dobro izmešati.  Sipati po dve pune kašike u kalup za mafine i peći 30 minuta na 200°C.

Napomena: Oni koji poste na vodi mogu da preskoče maslinovo ulje.

Izvor: Hrono kuhinja

 

RECEPT ZA POSNI NAMAZ NA DRUGAČIJI NAČIN: pašteta od sardine i oraha (RECEPT+POSNO)

POSNI SLAVSKI RUČAK - namaz od oraha i ribe

 

  • Sastojci:
  • 1 sardina - ocediti ulje
  • šaka oraha i/ili kikirikija (po želji)
  • biber
  • senf
  • peršun
  • 1 kašika maslinovog ulja

Usitniti u blenderu orah i kikiriki, maksimalno, dok se ne pretvori u pastu. Dodati sardinu, začine po ukusu i maslinovo ulje. Opciono, može se dodati malo suvog začina od povrća i kečapa.

Ohladiti i služiti s kriškama integralnog hleba, dekorisati po želji.

Recepte piše: K. I. / Lepa & Srećna

KROMPIR SALATA: salata od krompira sa kiselim krastavcima (RECEPT + POSNO)

POSNI SLAVSKI RUČAK - krompir salata

  • Sastojci:
  • 1 kg krompira
  • 1 svež veliki krastavac (ili 5-6 kiselih krastavčića)
  • 2 glavice crnog luka
  • 250 g majoneza (za post, posni)
  • so, biber

Krompir, po mogućstvu crveni, skuvajte u ljusci. Kad se malo prohladi, oljuštite ga i isecite na kolutove. Krastavac takođe isecite na kolutove, ali izuzetno tanko. Crni luk isecite sitno na rebarca.

Sve promešajte, posolite i pobiberite po ukusu, pa povežite majonezom. Salatu preručite na tanjir, oblikujte je po želji i dobro ohladite.

Recept: Milja Lukić

 

RIBLJA ČORBA: pikantno toplo predjelo 

POSNI SLAVSKI RUČAK - riblja čorba

  • Sastojci:
  • 3 glavice crnog luka
  • šoljica ulja
  • 1/2 caše belog vina
  • čaša soka od paradajza
  • so, biber
  • malo sirćeta
  • suva ljuta paprika
  • 3 kesice začina za riblju čorbu
  • mali komadi rečne mešane ribe (rep i glava) u količini po želji

Crni luk iseckajte sitno ili ga sameljite, stavite na ulje, dodajte čašu vode i dinstajte dok ne bude penasto. Dodajte začin za riblju čorbu i dobro promešajte da ne bude grudvica, zatim uspite vodu i ostavite da se kuva.

Kad izbaci prvi ključ, sklonite čorbu i dodajte so, malo bibera, sok od paradajza, belo vino, ljutu papriku (celu) i malo sirćeta.

Čorbu probajte da biste pogodili ukus. Stavite je opet na vatru i kuvajte dok ne proključa, pa je sklonite sa šporeta.

NAPOMENA: Čorbu ne mešajte da se riba ne bi raspala!

Recept: Marija Jakob

 

POSNA SARMA: stari srpski specijalitet

POSNI SLAVSKI RUČAK - posna sarma

  • Sastojci:
  • veća glavica kiselog ili slatkog kupusa 
  • 100 g seckanih oraha 
  • 1 krompir 
  • manja glavica luka 
  • glavica belog luka 
  • kašičica ljute tucane paprike 
  • 1/2 kašičice bibera 
  • kašičica morske soli 
  • 2 kašike hladno ceđenog ulja 
  • 2 dl paradajz soka 
  • 2 dl vode 
  • 100 g skuvanog integralnog pirinča 
  • 100 g sojinih mrvica (ljuspice) 
  • 2-3 lista lovora
  • 3 šargarepe srednje veličine 
  • 1 veći koren paškanata 
  • 1 veći koren peršuna 
  • veza peršuna 
  • 1 srednji celer

Blago zagrejte ulje i dodajte iseckane crni i beli luk i malo vode. Izdinstajte. Kad je luk do pola gotov, dodajte šargarepu, celer, paškanat i koren peršuna isečene na kockice i dinstajte oko 7 minuta, a zatim dodajte začine i kuvajte još nekoliko minuta. Skinite s vatre i dodajte na kockice iseckan krompir, pirinač, sojine ljuspice (prethodno potopljene u vrelu vodu s nekoliko listova lovora).

Vodu procedite i dodajte seckan peršunov list, orahe i dve kašike paradajz soka. Sve dobro izmešajte i punite listove kupusa, zelja ili vinove loze, koje je potrebno prethodno obariti u vreloj vodi, tek koliko da omekšaju. Sarmice se uvijaju tako što se na koren lista stavi jedna do jedna i po kašika nadeva za srednje listove, a dve do dve i po kašike za velike, i uvije dok ima lista. Krajeve lista koji ostanu sa strane ušuškajte ka unutra. Poređajte sarmice u šerpu i nalijte rastvorom vode i paradajz soka. Kada su skuvane, pažljivo premestite u zemljani ili vatrostalni sud i zapecite u rerni oko 20 minuta. 

Napomena: Ako pravite sarmu od kiselog kupusa, prvo operite listove da jelo ne bude previše slano ili prekiselo. Kod slatkog kupusa prvo zagrejte u većem loncu vodu do ključanja i ubacite glavicu koju ste prethodno oprali i očistili od nezdravih listova. Dovoljno je 7 minuta da listovi omekšaju i da možete lakše da ih odvojite i smotate u sarme. Ovaj nadev može da se koristi za pripremanje sarme i od zelja ili vinovog lista, kao i za punjenje tikvica, paprika i paradajza. 

Recept: Milja Lukić / Izvor: Lepa & Srećna

 

BOGATI PIJANI ŠARAN: rečna riba kao posni specijalitet

POSNI SLAVSKI RUČAK: pastrmka pečena u rerni

  • Sastojci:
  • šaran (1,5-2 kg)
  • 200 gr posnog margarina
  • 4 čena belog luka
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 250 ml belog vina
  • 2 kašike prezle
  • 2 lovorova list
  • prešun
  • kora jednog limuna
  • ruzmarin
  • so i biber

Ulupajte margarin penasto, pa dodati peršun, koru limuna, ruzmarin, so i biber pa sve izmešati da bude glatka smesa.

Dodati izgnječen beli luk i iseckan crni luk pa sve sjediniti.

Ovom smesom namazati šarana iznutra i spolja.

U tepsiju usuti malo ulja i belo vino pa staviti šarana da se peče na 180 stepeni 20 minuta.

Izvaditi pa posuti prezlom i staviti lovorov list pa vratiti da se peče.

Šaran je pečen kad fino porumeni, a možete proveriti tako sto ćete deo do glave malo podignuti i videti da li je pečeno oko kostiju, da nije crveno.

Pečenog šarana poslužite sa mladim krompirićima i toplog.

Izvor: Domaći recepti

PASTRMKA PEČENA U RERNI: najprostiji klasičan recept

POSNI SLAVSKI RUČAK ZA SVETOG NIKOLU: jelovnik za savršenu posnu trpezu (RECEPTI)

 

  • Sastojci (za 4 osobe):
  • 4 očišćene pastrmke
  • 2 limuna
  • 3 čena sitno isečena belog luka
  • 1/2 veze sitno isečenog peršuna
  • belo vino
  • morska so
  • maslinovo ulje

Rernu zagrejati na 200°C.

Napraviti marinadu od vina, limunovog soka, morske soli, peršuna i maslinovog ulja.

Limun oprati i iseći na kolutove.

Ribe oprati, posušiti i premazati ih spolja i iznutra pripremljenom marinadom.

Pekač obložiti papirom za pečenje, poprskati maslinovim uljem, položiti ribe, rasporediti kolutove limuna i peći 20-25 minuta u zagrejanoj pećnici.

Poslužiti uz bareni krompir sa blitvom.

Izvor: Kulinarika

OSLIĆ U RERNI NA PIRINČU: odlična posna riba pogodna i za predjelo

POSNI SLAVSKI RUČAK: oslić u rerni

  • Sastojci:
  • 500 grama oslića
  • 1 struk praziluka
  • 1 veća šargarepa
  • 2 šolje pirinča
  • Malo maslinovog ulja
  • So i začini po ukusu

Skuvajte pirinač posebno, preručite u nauljenu tepsiju. Praziluk i šargarepu isecite na kolutove, pa dodajte, kao i začine. Izmešajte sve. Preko pirinča poredjajte pripremljene parčiće oslića, pa sve prelijte sa 100ml maslinovog ulja.

Možete dodati i manje ulja, pa ako primetite da će ostati suvlje dodajte tokom pečenja još malo ulja.

Stavite da se sve zapeče u rerni na 200 stepeni, pa kada riba omekne i pirinač postane kremast, a odozgo pomalo suv, spremno je. Izvadite iz rerne, pa poslužite do je toplo.

Izvor: Receptopedija

SOM PEČEN U RERNI: fileti u obliku potkovice

POSNI SLAVSKI RUČAK: som pečen u rerni

  • Sastojci:
  • 500 g fileta soma
  • 3 kašike običnog brašna
  • 3 kašike kukuruznog brašna
  • 1 kašika aleve paprike
  • malo mešavine začina
  • malo bibera
  • 1 dl ulja

Filete iseći pa začiniti mešavinom začina i biberom.

Na foliji pomešati obe vrste brašna i alevu papriku pa uvaljati filete soma.

Poredjati ih u pleh obložen papirom za pečenje i preliti uljem.

Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta.

Izvor: Recepti

 

SLAVSKI SITNI KOLAČI: crno-bela salama od oraha (POSNO)

POSNI SLAVSKI RUČAK: crno-bela salama

  • Sastojci:
  • 250 g šećera
  • kesica vanilin-šećera
  • 300 g mlevenih oraha
  • 100 g mlevenog posnog keksa
  • 2 kašike kakao praha

Ušpinujte šećer s vanilinom i malo vode, dodajte orahe i keks, pa podelite na dva dela.

U prvi deo sipajte kakao, a drugi neka ostane beo.

Razvijte tamnu koru, preko nje stavite belu i uvijte u rolat. Isecite ukoso na šnite.

Izvor: Lepa & Srećna

 

BAJADERA SA KOKOSOM (POSNO)

POSNI SLAVSKI RUČAK: bajadera sa kokosom

  • Sastojci:
  •  
  • 1 dl vode
  • 300 g šećera
  • 250 g margarina
  • 200 g kokosa
  • 200 g mlevenih oraha
  • 200 g čokolade

Prokuvajte vodu i šećer 5-6 minuta. Dodajte 200 g margarina i mešajte dok se ne istopi.

Sklonite s vatre, dodajte kokos i orahe. Dobro promešajte i podelite na dva jednaka dela. U jedan stavite 100 g istopljene čokolade.

U manji pravougaoni pleh sipajte tamni deo i izravnajte. Preko tamnog stavite svetliji deo i takođe izravnajte. Ostatak čokolade istopite s 50 g margarina i prelijte preko kolača. Kolač do služenja držite u frižideru da se stegne. Secite ga na tanke šnite.

Recept: Milja Lukić / Izvor: Lepa & Srećna

 

POSNE BANANA BOMBICE: sitni kolači sa suvim grožđem

POSNI SLAVSKI RUČAK: banana bombice

  • Sastojci:
    2 zrele banane
    400 g posnog mlevenog keksa
    125 g margarina
    100 g šećera u prahu
    2 kašike ruma
    100 g suvog grožđa
    100 g mlevenih lešnika

Banane oljuštiti pa propasirati u blenderu. U drugoj posudi posebno umutiti omekšali margarin sa šećerom u prahu.
Sjediniti kašu od banana sa 300 g mlevenog keksa i promešati.

Potom dodati umućeni margarin sa šećerom, rum, suvo grožđe i mlevene lešnike. Dobro izmešati rukom da bi se dobila ujednačena smesa.
Dobijenu smesu ostaviti u frižideru pola sata da se stegne. Kašičicom vaditi smesu i vlažnim rukama oblikovati kuglice.

Kuglice uvaljati u preostali mleveni keks, a potom ih slagati u papirne korpice.

Izvor: Posna jela

POSNE OBLANDE ZA 5 MINUTA: najbrži slavski recept

POSNI SLAVSKI RUČAK: brze oblande

  • Sastojci:
  • 500 gr šećera
    200 ml vode
    300 gr mlevenih oraha
    100 gr mrvica (prezli)
    250 gr margarina
    1 pakovanje velikih oblandi

Na vatru staviti šerpu i u njoj vodu i šećer.

Čim provri smanjiti vatru, dodati iseckan margarin, orahe i hlebne mrvice i mešati dok se sve ne otopi i sjedini.

Nafilovati ravnomerno 4 lista oblande na rebrastu stranu, poklopiti petim listom i nečim težim opteretiti oblandu.

Ostaviti da odstoji dok ne se ne ohladi i ne stegne pa seći u štanglice i poslužiti.

Izvor: Domaći recepti

 

POSNA TORTA OD ČOKOLADE: ukusna zdrava torta sa biljnim šlagom

POSNI SLAVSKI RUČAK: posna čokoladna torta

  • Sastojci:
  • Za koru:
  • 300 g smeđeg šećera
    250 g posnog margarina
    300 g pirovog brašna (brašno od spelte)
    40 g sojinog brašna
    60 g kakao praha
    300 ml sojinog mleka
    1/2 kašičice ekstrakta vanile
    kesica praška za pecivo
  • Za krem:
  • 750 ml sojine pavlake
    450 g posne crne čokolade
    80 g smeđeg šećera
    1/2 kašičice ekstrakta vanile

Sve sastojke za koru stavite u posudu i umutite glatko testo. Sipajte u okrugli kalup obložen masnim papirom i pecite u rerni na 180 stepeni oko 45 minuta. Koru ohladite i vodoravno presecite na tri dela.

Od sojine pavlake izmiksajte šlag. Na pari otopite 400 g čokolade, dodajte 250 g šlaga, šećer, vanilu, umutite mikserom, umešajte ostatak šlaga i ohladite u frižideru.

Donju koru nafilujte trećinom krema, poklopite drugom korom i tako redom dok ne potrošite sav materijal.

Od preostale čokolade nožem napravite rolnice i ukrasite tortu.

Izvor: Posna jela

 

 

 

BRZA TORTA S KOKOSOM I BANANAMA (POSNO)

POSNI SLAVSKI RUČAK: brza torta sa kokosom i bananama

  • Sastojci:
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • 125 g margarina
  • 200 g šećera u prahu
  • 300 g posnog keksa
  • 5 kašika kokosa
  • 3 banane
  • kesica šlaga + vode po uputstvu

Skuvajte puding u 6 dl vode i ostavite da se ohladi. U ohlađen puding dodajte margarin umućen sa šećerom u prahu. Ujednačite masu, pa dodajte kokos, izlomljen keks i banane iseckane na kolutove.

Sve lagano izmešajte, sipajte na tacnu i oblikujte tortu rukama. Premažite je šlagom umućenim s vodom i stavite u frižider da se stegne.

Vreme pripreme: 20 minuta

Recept: Milja Lukić / Lepa & Srećna

 

POSNA ŠVARCVALD TORTA: najlepša torta sa čokoladom i višnjama

POSNI SLAVSKI RUČAK: Švarcvald torta

  • Sastojci za kore:
  • 3 čaše vode
    2 čaše šećera
    1 kašičica soda bikarbone
    20 punih kašika brašna
    4 kašike kakao praha
    2 štangle rendane čokolade
    1 kašiku krupno mlevenog keksa
    8 kašika ulja
    6 kašika džema od kajsije
  • Priprema kora:
  • Pomešati:
    3 čaše vode
    2 čaše šećera
    1 kašičica soda bikarbone
    20 punih kašika brašna
    4 kašike kakao praha
    2 štangle rendane čokolade
    1 kašiku krupno mlevenog keksa
    8 kašika ulja
    6 kašika džema od kajsije

Podeliti smesu na 4 dela i ispeći 4 kore na papiru za pečenje u plehu 25×35 cm.

Fil 1:

Na tihoj vatri otopiti (da ne ključa) 0,5 l slatke pavlake posne, 300 g čokolade za kuvanje i ohladiti. Umutiti 250 g margarina sa 200 g prah šećera i sve sjediniti.

Fil 2:

Potrebna je jedna puna tegla višanja koje su dan ranije naprskane sa 10 kapi ekstrakta ruma.

Fil 3:

Umutiti 0,5 l slatke pavlake.

Filovati ovim redom - kora, čoko fil, višnje, fil od slatke pavlake.

Izvor: Torte i kolači

 

 

 




bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt