POGAČA SUNCE ODUŠEVIĆE SVE SRPSKE DOMAĆICE: pravi ukras na svečanom stolu, za slave, rođendane i praznike (RECEPT)

Uz malo strpljenja i veštine, napravite fantastičnu pogaču "sunce" i obradujte ukućane i goste!

POGAČA SUNCE ODUŠEVIĆE SVE SRPSKE DOMAĆICE: pravi ukras na svečanom stolu, za slave, rođendane i praznike (RECEPT) Foto: Shutterstock / Youtube print screen

Pogača "sunce" može se napraviti u više varijanti, piše Lepa & Srećna. Ovo je jedna od najlepših... 

Sastojci:

  • 2 jajeta + 1 belance (žumance ostavite za premazivanje)
  • 400 ml mleka
  • 1 paketić kvasca
  • 5 kašika ulja
  • 1 kašika soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kg brašna 

Za ukrašavanje: susam i mak (ili druge semenke po želji).

Priprema: Otopite kvasac i šećer u toplom mleku, dodajte 5-6 kašičica brašna, promešajte i ostavite na toplom desetak minuta da naraste.

Prosejte brašno, napravite udubljenje u sredini i dodajte 2 jajeta i belance, pa ulje, so i kvasac. Umesite pogaču i ostavite pokrivenu oko sat vremena da narasta. 

Kad naraste, delite ga na 5 delova -  tri manja, jednaka dela, jedan veliki i četvrti - najmanji. Pročitajte prvo opis, pa po svom sudu za pečenje procenite koliko treba da budu veliki ovi delovi (ovde se radi o plehu širine 35 cm).

Tri jednaka dela služe za prvi, najširi prsten pogače. Rastanjite ih na širinu 35 cm, stavite tako dobijene kore jednu na drugui tako dobijen krug zasecite, oštrim nožem,  od centra ka obodu na 12 mesta.  Ne prosecajte te trouglove do kraja, jer ostavljen obod testa služi kao prsten. Dobijene trouglove obmotavajte oko tog oboda - svaki provucite ispod oboda pa preklopite preko njega, ka sredini. Na svakom ovlaš usecite crte po dužini, takođe oštricom noža.

Izmerite koliki je unutrašnji prečnik, toliki treba da vam bude širok sledeći deo. Evo kako ćete njega napraviti.

Jedan veliki deo rastanjite na tri kore, zasecite trouglove po istom principu i obmotajtne pa ukrasite na isti način. Ovako dobijen, uži prsten stavite u prethodno napravljen, širi prsten.

Na kraju, od trećeg, malog dela, formirajte poluloptu i smestite je u sredinu.

Ostavite umešenu pogaču da narasta još jedan sat, pa je premažite žumancem umućenim s kašikom ulja. Ukrasite susamom i makom. Pecite oko 30 minuta na temperaturi 170 stepeni. 

Kad izvadite iz rerne, poprskajte je hladnom vodom i pokrijte čistom kuhinjskom krpom da omekša.

Još jedan, prelep dodatak sa ukrasnim četvrtim prstenom možete videti na ovoj slici

 

Izvor: Lepa & Srećna / Dobriana Dimova



bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt