JESENJI SPECIJALITET: punjena bundeva po ukusu pravih gurmana (RECEPT)

Saznajte kako da pripremite gurmanski specijalitet od bundeve i da ga originalno servirate!

JESENJI SPECIJALITET: punjena bundeva po ukusu pravih gurmana (RECEPT) Foto: Shutterstock

Sastojci: 

  • 1 veća muskatna bundeva
  • 250 g mešanog mlevenog mesa
  • 1 mala glavica crnog luka 
  • 1/4 struka praziluka
  • 2 čena belog luka 
  • 1 šargarepa
  • 2-3 šampinjona
  • 1 ljuta papričica 
  • 2 kašike seckanog peršuna
  • so, biber
  • aleva paprika, po želji
  • 50 g pirinča

Priprema: 

Bundevu operite i rasecite napola, očistite od semenja i pažljivo nožem izvadite meso da napravite male čamce. Posolite i pobiberite, prelijte s malo ulja i zapecite oko 15 minuta sa isečenom stranom nadole. Po želji, bundevu ne morate prvo da zapečete ili je pecite sasvim kratko. U veći tiganj sipajte nekoliko kašika ulja i ispržite sitno seckan crni luk dok ne postane staklast. Dodajte iseckane praziluk i papričicu, promešajte, pa dodajte sitno seckane šampinjone i sve zajedno pržite. Za to vreme krupno narendajte meso bundeve i šargarepu, pa i njih ubacite u tiganj i nastavite  dinstanje dodajući po malo vode. Na kraju dodajte mleveno meso, propržite, pa dodajte opran i oceđen pirinač i propržite sve zajedno. Na kraju umešajte sitno seckane peršun i beli luk. Začinite po ukusu solju i biberom. Zapečenu bundevu okrenite, napunite ovom smesom (ako bude viška, stavite ga sa strane i upotrebite za drugo jelo), sipajte vrlo malo vode na dno pleha, pokrijte folijom i pecite oko pola sata na 180 stepeni. Punjenu bundevu možete posuti s malo rendanog sira i nakratko vratiti u rernu da se otopi. 

Miljin savet: Za posnu varijantu umesto mesa stavite sojine ljuspice i izostavite sir!

PROČITAJTE JOŠ: JEFTINO IZDAŠNO JELO OD KROMPIRA: zapečena musaka sa piletinom i jogurtom (RECEPT)

Recepte piše: Milja Lukić

Izvor: Lepa & Srećna




bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt