HLEB KOJI SE NE MESI: reš korica i testo meko kao duša (RECEPT)

Hleb sa suvim kvascem!

HLEB KOJI SE NE MESI: reš korica i testo meko kao duša (RECEPT) Foto: Shutterstock
  • Sastojci:
  • 675 g brašna
  • 550 ml tople vode
  • 7 g kvasca
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica šećera

U manju zdelicu staviti 125 ml vode, kašičicu šećera i suvi kvasac izmešati i ostaviti da nadođe.

U veću posudu za mešenje staviti 675 g brašna i 2 kašičice soli i sve izmešajte, dodajte nadošli kvasac i viljuškom počnite da sjedinjujete brašno sa vodom, dodavajući vodu po malo.

Kad ste utrošili svu vodu sve dobro sjedinite, testo će vam biti jako lepljivo. Sipajte ga na radnu površinu, pobrašnite dno posude, vratite testo nazad i pobrašnite ga i odozgo. Pokrijte providnom folijom i ostavite da raste oko sat i po vremena.

Sada treba uključiti rernu na 250*C u jednu tepsiju sipati oko litar vode i staviti na donju rešetku da se voda zagreva zajedno sa rernom.

Naraslo testo istresti na pobrašnjen papir za pečenje. Podeliti testo na pola i pomoću vrlo malo brašna oblikovati u veknice.

Ako vidite da je testo previše retko, dodajte još kašiku-dve brašna, ovo je samo zato što nisu sva brašna ista.

Veknice raseći gore žiletom ili veoma oštrim nožem i zajedno sa papirom za pečenje prebaciti na pleh u kome ćete peći.

Staviti u rernu i peći deset minuta zajedno sa tepsijom u kojoj je voda, izvaditi tepsiju sa vodom, posle deset minuta i peći još 15 do 20 minuta, ili dok ne dobijete lepu rumenu koricu.

Ohladiti na žici i poslužiti.

Izvor: Pomoravka




bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
instagram
Artikal Instagram za ceo sajt